Openbaar

Waarom worden baby's geboren met blauwe of grijze ogen?


Een van de eerste dingen die de aandacht van de baby trekken, zijn zijn lichte ogen, vooral als de ogen donker zijn in het gezin ... Hoe lang zal de baby heldere ogen hebben? Zullen je ogen voor altijd zo blijven?

Baby's hebben meestal blauwgrijze ogen, maar de kleur zal waarschijnlijk donkerder worden,totdat het zijn definitieve kleur heeft op een leeftijd van 6 of 9 maanden.

Als de baby bij de geboorte al donkerbruine ogen heeft, behouden ze die kleur of kunnen ze zelfs donker worden tot zwart. Baby's met de lichtste, grijze of blauwe oogkleur worden geleidelijk donkerder en hebben hun uiteindelijke kleur tussen 6 maanden of zelfs een jaar.

De kleur van de iris (het gekleurde deel van het oog) is te wijten aan melanine. Dit is een eiwit, uitgescheiden door melanocyten, dat kleur geeft aan de iris, het haar en de huid. Bij de pasgeborene zijn de melanineproducerende cellen, de melanocyten, nog onvolgroeid en produceren ze weinig melanine. Met het verstrijken van de maanden neemt deze melanineproductie toe en dus worden de huid, het haar en ook de ogen donkerder.

Er is een populair geloof dat de lichte kleur van de ogen van de baby in verband brengt met de duur van de borstvoeding​Dat wil zeggen, er zijn mensen die denken dat de lichte kleur van de babyogen wordt veroorzaakt door borstvoeding. Er is eigenlijk geen wetenschappelijke basis voor dit denken. Wat er gebeurt, is dat als de gebruikelijke duur van borstvoeding 6 tot 9 maanden is, dit kan samenvallen met het donker worden van de ogen van de baby als gevolg van de rijping van de melanocyten.

Blootstelling aan de zon lijkt verband te houden met de activering van de melanineproductie door melanocyten. Zelfs bij sommige volwassenen kan de kleur van de ogen veranderen afhankelijk van hun blootstelling aan de zon. Bij de pasgeborene zijn ze helder omdat ze de eerste maanden in het donker in de baarmoeder hebben gezeten.

De uiteindelijke kleur wordt grotendeels genetisch bepaald, maar waarschijnlijk worden ook externe factoren zoals licht beïnvloed. Als de melanocyten na verloop van tijd een kleine hoeveelheid melanine afscheiden, krijgt de baby blauwe ogen. Als de hoeveelheid iets hoger is, zijn de ogen groen of honing of hazelnoot. Als de afscheiding van melanine groter is, zullen ze bruin of donkerbruin of zwart zijn.

U kunt meer artikelen lezen die vergelijkbaar zijn met Waarom worden baby's geboren met blauwe of grijze ogen?, in de categorie pasgeborenen ter plaatse.


Video: Stream the Professor 7: prof. Freek Hoebeek over de ontwikkeling van hersenen (Januari- 2022).