Openbaar

Lage rugpijn tijdens de zwangerschap


Lage rugpijn verwijst ernstige pijn die optreedt in de onderrug​Het komt voort uit reumatische of traumatische problemen. Overmatige overbelasting, een slechte houding, een sterke contractuur, een probleem in de wervels, een discopathologie of zelfs osteoporose, kunnen reden genoeg zijn om pijn tijdens de zwangerschap op te wekken.

Wanneer dit gebeurt, zijn de spieren, ligamenten en aangrenzende structuren betrokken die pijn veroorzaken, zowel in rust als in beweging.

Het lumbale gebied samen met de cervicale gebieden zijn de meest kwetsbare segmenten van de wervelkolom vanwege hun mobiliteit, omdat ze bewegingen in alle richtingen kunnen uitvoeren, waarbij de meest mobiele delen van het lichaam na verloop van tijd het zwakst zijn. En in het geval van de onderrug, is het noodzakelijk om toe te voegen dat dit het gebied is dat het meeste gewicht ondersteunt. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen er meer last van omdat de toename van de buik het verlies van de natuurlijke gordel veroorzaakt die hen beschermt. De lumbale musculatuur is meer samengetrokken om het gewicht van de baarmoeder en de ligamenten van de wervelkolom te ondersteunen, die meer worden belast door de verplaatsing van de zwaartekrachtas.

Lage rugpijn is te wijten aan verschillende behandelingen. Tijdens de zwangerschap is het raadzaam om farmacologische behandelingen te vermijden zoals ontstekingsremmers, pijnstillers en spierverslappers, aangezien medicijnen niet mogen worden ingenomen zonder op voorschrift van de arts, aangezien de meeste de placentabarrière kunnen passeren en de zich ontwikkelende foetus kunnen bereiken.

In plaats daarvan, manuele therapie zoals het kan zijn fysiotherapie, osteopathie, manipulaties of massages zijn vooral aangewezen om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten, aangezien dit soort therapie onschadelijk is voor de baby. Andere behandelingen op basis van thermotherapie en elektrotherapie zoals infrarood of transcutane zenuwstimulatie, beter bekend als T.E.N.S, en last but not least, acupunctuur bieden ook uitstekende resultaten. In het geval van zwangerschappen zijn de toediening van medicijnen en elektrotherapie op enkele uitzonderingen na gecontra-indiceerd. En om de behandeling af te ronden, zou het voor toekomstige moeders zeer nuttig zijn om te leren rekken, om een ​​goede posturale en ergonomische hygiëne te behouden, zodat de behandeling van lage rugpijn effectief is.

Het is belangrijk hebben sterke en resistente benen die het gewicht van het lichaam en de baby kunnen dragen, waardoor de druk op de onderrug wordt verminderd. Squats met de rug tegen de muur, wandelen of zwemmen zijn goede oefeningen die ons kunnen helpen dit doel te bereiken. Het is ook aan te raden om een ​​sjaal als sjerp of zwangerschapsgordel te gebruiken, zodat de darmen niet zo zwaar wegen en de lendenwervels niet naar voren trekken. Een andere tip om lage rugpijn op afstand te houden, is om gedurende 10 minuten droge warmte met een elektrische deken op het gebied aan te brengen wanneer u de minste spanning voelt.

De warmte helpt voorkomen dat deze spanning zich opbouwt en na verloop van tijd een lumbale contractuur veroorzaakt. Door gematigde en gecontroleerde oefeningen uit te voeren door specialisten die toning, posturale hygiëne en stretchen combineren, zoals yoga, tai-chi of pilates, zal uw rug sterk en goed gespierd blijven. Ergonomie is ook belangrijk in het dagelijks leven, dat wil zeggen, hoe we zitten, hoe we opstaan, hoe we het gewicht van de tassen dragen of in welke positie we slapen. Het is essentieel om veel tijd in dezelfde positie door te brengen en kussens of kussens te gebruiken om te proberen comfortabel te zijn.

Gebruik warmte, rekoefeningen, massage en matige rust. Het is belangrijk verwijder de spanning van de onderste ledematen, en hiervoor raad ik aan om de hamstrings, ontvoerders en adductoren uit te rekken. Er worden lichte kantelingen van het bekken en strekken van het lumbale gebied uitgevoerd. Een voorbeeld van uitrekken is bekend als kat uitrekken​Het wordt uitgevoerd in een viervoeterpositie, waarbij de rug wordt afgerond bij inademing en matig gebogen bij uitademing. Het is raadzaam om, hoewel de pijn in de onderrug zit, ook het hele lichaam globaal te strekken, zodat de verlichting effectiever en langduriger zal zijn. Als de pijn niet afneemt, is het altijd raadzaam om uw arts te raadplegen.

Marián Zamora Saborit
Fysiotherapeut. Pilates-technicus
Psychomotorisch in het voor- en vroegschoolse onderwijs

U kunt meer artikelen lezen die vergelijkbaar zijn met Lage rugpijn tijdens de zwangerschap, in de categorie Ziekten - ergernissen ter plaatse.