Openbaar

Gespleten lip en / of gespleten gehemelte


Van alle geboorteafwijkingen is een hazenlip (open, gespleten) en / of een gespleten gehemelte een van de meest voorkomende. Momenteel treft deze afwijking één op de 700 pasgeborenen, en komt het vaker voor bij Aziaten en bepaalde groepen Amerikaanse Indianen. De incidentie is lager bij Afro-Amerikanen.

Wat betreft de frequentie van deze afwijkingen, tonen sommige onderzoeken dat aan 25 procent van de baby's heeft een gespleten gehemelte, 25 procent heeft een hazenlip en de overige 50 procent van beide​Zowel een gespleten lip als een gespleten gehemelte kunnen afzonderlijk of tegelijkertijd ontstaan. Deze afwijkingen presenteren zich als een aangeboren afwijking van de structuren waaruit de mond bestaat. Het komt voor wanneer de baby bij de geboorte een spleet of scheiding in de lip en / of het gehemelte vertoont, omdat de twee zijden van de bovenlip niet tegelijkertijd groeiden, zoals zou moeten.

Het is een afwijking waarbij de lip zich niet volledig vormt tijdens de ontwikkeling van de foetus. De ernst van een hazenlip kan variëren van mild (lipindentatie) tot ernstig (grote opening van lip tot neus). Deze anomalie heeft verschillende namen, afhankelijk van de locatie.

Een spleet aan één kant van de lip die niet tot aan de neus reikt, wordt genoemd onvolledig eenzijdig​Een spleet aan één kant van de lip, die zich uitstrekt tot aan de neus, wordt genoemd volledig eenzijdig​En tot slot wordt een spleet genoemd die beide zijden van de lip omvat en die zich uitstrekt en de neus omvat volledig bilateraal.

Wanneer deze aangeboren afwijking zich presenteert met een spleet of opening alleen in het gehemelte, wordt dit genoemd gespleten gehemelte​In dit geval sluit het gehemelte niet volledig maar laat een opening achter die zich uitstrekt tot in de neusholte. De spleet kan beide kanten van het gehemelte aantasten.

Het kan zich uitstrekken van de voorkant van de mond (hard gehemelte) naar de keel (zacht gehemelte). Een gespleten gehemelte is niet zo opvallend als een hazenlip omdat deze zich in de mond bevindt. In veel gevallen hadden ook andere familieleden bij de geboorte een gespleten gehemelte.

De geneeskunde heeft nog geen exacte oorzaak gevonden die verklaart waarom baby's met dit defect worden geboren. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat deze misvorming vooral voorkomt in gezinnen met een voorgeschiedenis van deze afwijking bij een lid. Maar er werd ook aangetoond dat het kan voorkomen in gezinnen zonder bovengenoemde antecedenten.

Als ouders die niet met een kloof zijn geboren een baby krijgen met deze afwijking, is de kans dat zij ook nog een baby krijgen tussen de 2 en 8 procent. Als een ouder een kloof heeft, maar geen van beide kinderen heeft deze afwijking, is de kans op een baby met dit defect 4 tot 6 procent. Als een ouder en een kind een kloof hebben, is de kans dat een ander kind met deze afwijking wordt geboren nog groter. In deze gevallen wordt aanbevolen om een ​​geneticus te raadplegen.

Er wordt ook aangenomen dat er enkele omgevingsfactoren zijn, zoals bepaalde medicijnen, medicijnen, chemicaliën, lood en zelfs vitaminetekorten (zoals foliumzuur), die reageren met bepaalde specifieke genen en uiteindelijk interfereren met het normale proces van het sluiten van het gehemelte. en de ontwikkeling van de lip.

De mond van de foetus vormt zich tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Gedurende die tijd komen de delen van het gehemelte en de bovenlip normaal samen. Als deze vereniging niet optreedt, heeft de baby een hazenlip en / of een gespleten gehemelte. Een kind kan een hazenlip, een gespleten gehemelte of beide hebben. Gespleten lip en gehemelte samen komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het is belangrijk om te weten dat de meeste baby's die met deze spleet worden geboren, gezond zijn en geen andere geboorteafwijkingen hebben.

U kunt meer artikelen lezen die vergelijkbaar zijn met Gespleten lip en / of gespleten gehemelte, in de categorie pasgeborenen ter plaatse.


Video: LASER ASSISTED HEMANGIOMA ON LOWER LIP BY DR. ARIEL SAVION (Januari- 2022).