Openbaar

Lateraliteit bij kinderen


Bijna zonder het te beseffen gebruiken kinderen bij voorkeur één hand, als ze door de lens van een camera kijken, gebruiken ze het ene oog voor het andere of als ze tegen een bal trappen, doen ze dat meestal met dezelfde voet. Er is een kant van het lichaam die ze meer gebruiken dan de andere. Het heeft te maken met lateraliteit.

Weet je wat we bedoelen als we erover praten lateraliteit of gekruiste lateraliteit​Vandaag leggen we deze concepten aan u uit, zodat u ze beter kunt begrijpen en begrijpt waarom een ​​kind niet gedwongen mag worden één hand te gebruiken.

Eenvoudig uitgelegd, lateraliteit heeft de voorkeur dat we allemaal een deel van ons lichaam moeten gebruiken​Een van de duidelijkste voorbeelden is het gebruik van de ene hand over de andere, dus vinden we rechts- of linkshandige mensen, maar ook ambidexter. Lateraliteit beperkt zich niet alleen tot het gebruik van de handen en ledematen, hetzelfde geldt ook voor het oor en het oog.

Bij de overgrote meerderheid van de mensen bestuurt de linker hersenhelft de rechterhelft van het lichaam, terwijl de rechterhersenhelft de linkerhelft stuurt. De redenen voor deze hersenspecialisatie zijn nog onbekend

Lateraliteit is een dynamisch proces dat verschillende fasen doorloopt totdat het ongeveer 6-7 jaar oud is en zich uiteindelijk definitief vestigt. Het is belangrijk dat wanneer het kind de leerplichtige leeftijd bereikt (6 jaar) heeft zijn lateralisatie verworven.

De juiste ontwikkeling van lateraliteit is essentieel voor een correct leren van geletterdheid, de uitwerking van hun lichaamsdiagram, de organisatie van de rechts-links ruimtelijke referenties

- Fase van ongedifferentieerdheid (0-2 jaar): Het is een moment waarop het kind zijn lateraliteit niet heeft gedefinieerd. De kleine ontdekt dat hij twee handen heeft en dat ze van hem zijn. Het is de fase waarin hij de objecten die hij manipuleert graag grijpt en gooit en beseft dat hij hierdoor interactie kan hebben met de omgeving.

- Wisselfase (2-4 jaar): Periode waarin het kind ontdekkingsreiziger wordt, alles fascineert hem en daarom moet hij van de ene plaats naar de andere gaan en alles aanraken wat binnen zijn bereik ligt. Als we hem zorgvuldig observeren, zullen we zien dat hij nog steeds beide handen afwisselend gebruikt om elk type activiteit uit te voeren.

- Automatiseringsfase (4-6 jaar): Vanaf de leeftijd van 4 jaar zullen we zien hoe het kind beetje bij beetje zijn gebaren automatiseert. Het is het moment waarop het kind de ene kant meer begint te gebruiken dan de andere. Op deze manier zal hij door een gat door het dominante oog gaan kijken, de telefoonhoorn naar het gewenste oor brengen, de bal met de dominante voet schoppen, het potlood pakken om te schrijven of een glas drinken met de hand die hij uiteindelijk zal gebruiken .

Zoals we kunnen zien, hangt lateralisatie samen met de reeks motorische functies en grijpt het tegelijkertijd in op alle niveaus van de ontwikkeling van het kind.

Er zijn verschillende soorten lateraliteit:

- Rechtshandig: waar de linker hersenhelft overheerst en de motorische prestaties van de rechter.

- Linkshandig: wanneer de rechter hersenhelft degene is die de motoriek van de linkerkant op dominante wijze leidt en oefent.

- Vals goed: zijn die mensen die gedwongen zijn taken met rechts uit te voeren terwijl linkshandigheid als een ziekte werd beschouwd. Gelukkig zijn dit soort overtuigingen praktisch uit onze samenleving verdwenen.

- Tweehandig: linkshandig voor sommige activiteiten en rechtshandig voor andere.

- Cross lateraliteit: hand en overheersend oog behoren niet tot dezelfde kant.

U kunt meer artikelen lezen die vergelijkbaar zijn met Lateraliteit bij kinderen, in de categorie Gezondheid op locatie.


Video: lateralisatie (Januari- 2022).