Openbaar

Knieproblemen bij kinderen: de cyste van Baker


Een van de grootste angsten van ouders is wanneer er een knobbeltje op het lichaam van onze kinderen verschijnt, in dit geval op de knieën. We hebben het over de cyste van Baker, laten we hem leren kennen.

De cyste van een bakker (popliteale cyste) is een met vloeistof gevulde zak die zich achter de knie vormt. Hierdoor voelt je knie gespannen en pijnlijk aan. Deze cysten komen zeer vaak voor en kunnen worden veroorzaakt door alles wat uw gewrichten doet ontsteken, inclusief artritis.

Over het algemeen worden bij jonge kinderen geen andere symptomen zoals stijfheid of lokale pijn waargenomen, hoewel ze bij adolescenten wel voorkomen. De massa wordt groter als de knie volledig gestrekt is en verdwijnt als de knie wordt gebogen. Het deeg is hard, stevig en kan worden waargenomen door een sterk licht op het deeg te plaatsen dat de aanwezigheid van vloeibaar materiaal aangeeft.

Het is uitermate belangrijk om het kniegewricht bij kinderen zorgvuldig te bekijken om te kijken naar tekenen van sub-dislocatie of vroege artrose.

Het mechanisme waardoor het gebeurt, is niet duidelijk bekend. Het lijkt verband te houden met de ontwikkeling van de knie, maar in tegenstelling tot bij volwassenen, weerspiegelt de aanwezigheid ervan geen enkele verandering in het kniegewricht.

Het kan worden veroorzaakt door het uitzetten van zakken gevuld met geleiachtige vloeistof uit de peesmantel in de achterkant van de knie, hoewel het soms afkomstig kan zijn van het gewricht zelf.

- Er treedt zwelling op in het gebied achter de knie. De zwelling wordt veroorzaakt door de vloeistof die de cyste vormt en die op zijn beurt een ontsteking in het gebied veroorzaakt. Deze zwelling ziet eruit als een knobbeltje op de achterkant van de knie en is het beste te zien als je met een rechte knie staat.

- Er wordt enige spanning gedetecteerd achter de knie​Wanneer vocht zich ophoopt in cysten, oefent dit druk uit op de achterkant van uw knie. Het voelt vaak alsof uw knie op het punt staat te ontploffen, vooral wanneer u met een gestrekt been staat; dat wil zeggen, wanneer de huid rond de knie volledig gestrekt is en het gevoel van spanning wordt gevoeld.

- Controle van stijfheid rond de knie. Stijfheid verschilt van spanning doordat als uw knie stijf is, u veel ongemak zult voelen bij het buigen. Integendeel, met spanning zal je knie aanvoelen als een waterballon die op het punt staat te barsten. Uw knie kan stijf aanvoelen omdat de cyste ervoor zorgt dat de kniespieren en -gewrichten opzwellen, waardoor deze stijf worden.

- Besteed aandacht aan eventuele pijn die u voelt in de achterkant van uw knie. Wanneer de cyste de zenuwen achter de knie onder druk zet, zal je zeker pijn voelen als je je knie veel beweegt.

De diagnose wordt gesteld wanneer het kind wordt onderzocht, de moeder meldt dat het bij bepaalde gelegenheden, vooral na lichamelijke activiteit, groter is, bij het opstaan ​​klein is en gedurende de dag in omvang toeneemt. Deze cysten Ze worden vaak per ongeluk ontdekt door ouders, bijvoorbeeld na een kneuzing in de knie van een kind.

De beste manier voor ouders om het te zien, is als het kind ligt en de knie gestrekt, met een prominentie in het binnenste deel van de achterkant van de knie die niet in de andere gezonde knie voorkomt. Over het algemeen is lichamelijk onderzoek voldoende om de cyste van Baker te diagnosticeren.

Als de cyste groot is, pijn veroorzaakt of snel is gegroeid, moet deze worden onderzocht met een beeldvormende test. Computergestuurde axiale tomografie (CT) en nucleaire magnetische resonantie (NMR) zullen duidelijk aangeven of de cyste een vloeistofdichtheid heeft, de relatie met de rest van de structuren definiëren en de dikte van de cystewand bepalen.

Over het algemeen wordt een echografie aanbevolen, die de diagnose bevestigt en de grootte van de cyste meet.

De eerste behandeling is observatie, aangezien de cyste over het algemeen de neiging heeft te verdwijnen, moet de kinderarts aan de ouders de aard van de laesie uitleggen en dat er geen mogelijkheid van maligniteit is, in onderzoek is vastgesteld dat ongeveer 80% van de cysten verdwijnt binnen 2 tot 3 jaarIn het geval dat de massa aanzienlijk groeit, de activiteit van het kind beperkt of pijn begint te vertonen, staat de chirurgische indicatie niet ter discussie. Het wordt niet aanbevolen om de cyste of de infiltratie met steroïden op te zuigen, omdat deze bij deze technieken altijd de neiging heeft zich voort te planten.

Als het pijn veroorzaakt in de beweeglijkheid van de knie, kan de kinderarts voorstellen om een ​​ontstekingsremmer of pijnstiller te nemen om de pijn of het acute ongemak te verlichten.

U kunt meer artikelen lezen die vergelijkbaar zijn met Knieproblemen bij kinderen: de cyste van Baker, in de categorie Orthopedie en Traumatologie.


Video: Bakers Cyst Treatment Video (Januari- 2022).