Openbaar

De eerste leugens van een kind, wat te doen?


Vroeg of laat liegen alle kinderen, hetzij om niet gestraft te worden, om hun ouders niet van streek te maken of om met anderen te pronken. Liegen kan als normaal worden beschouwd en maakt deel uit van de ontwikkeling van het kind, zolang het geen gedrag is dat voortdurend wordt herhaald.

Als mijn middelste zoon heel goed is in de klas, doet de leraar een elastiekje in zijn hand of tekent hij een smiley. Gisteren vertrok hij zonder gomet en rende om me uit te leggen, voordat ik hem iets vroeg, dat hij erg verdrietig was omdat hij zich had losgemaakt en het was kwijtgeraakt. Minuten later kwam zijn leraar me vertellen dat hij erg onhandelbaar was geweest in de klas. Mijn woede was enorm, niet zozeer voor het slechte gedrag, maar voor de leugen die een 4-jarige jongen bedacht om uit het moeras te komen.

Wat kunnen ouders doen om hun kinderen, vooral als ze nog jong zijn, uit te leggen dat ze niet mogen liegen? Op bepaalde leeftijden kennen kinderen de gevolgen van leugens niet. Eerlijk zijn hoort bij leren in de kindertijd, maar hoe moeten ze ze leren?

- Dialoog: praten met het kind is essentieel. Als je boos bent over de leugen, zoals ik was, wacht dan tot een ontspannen moment om kalm te spreken. We moeten kinderen uitleggen dat het vertellen van leugens niet goed of eerlijk is, dat het niet goed over ons spreekt en ook consequenties heeft. We kunnen verhalen over leugens als Pinocchio, Peter en de Wolf of de nieuwe kleren van de keizer gebruiken om ze te helpen het beter te begrijpen.

- Een voorbeeld stellen: hoe kunnen we een kind om oprechtheid vragen als we niet oprecht zijn. Als ze bijvoorbeeld naar ons luisteren en een onzeker excuus geven om niet op date te gaan, hoe moreel zullen we ze dan later vragen niet te liegen.

- Positieve bekrachtiging: wanneer ze oprecht zijn en hun acties confronteren, bijvoorbeeld een stuk speelgoed kapotmaken of zich misdragen met een vriend, moeten we de daad van oprechtheid prijzen, zelfs als we hen later berispen voor wat ze verkeerd hebben gedaan. Als we ze gewoon uitschelden of straffen, maar ze niet prijzen omdat ze oprecht zijn, zullen ze ons de volgende keer niet de waarheid vertellen.

- Gevolgen: Als het kind liegt om iets te krijgen, moeten we niet opgeven en hem de prijs of de belofte geven, want ze moeten leren dat slechte daden gevolgen hebben.

- Empathie- We kunnen ze helpen begrijpen hoe ze zich zouden voelen als ze liegen en bedriegen met praktische voorbeelden.

U kunt meer artikelen lezen die vergelijkbaar zijn met De eerste leugens van een kind, wat te doen?, in de categorie Gedrag op locatie.


Video: Home WOD 2102 (Januari- 2022).