Zwangerschap / bevalling

Cytomegalie en zwangerschap


Er wordt weinig gezegd over zwangerschap cytomegalovirus. Aanstaande moeders zijn meestal niet op de hoogte van de negatieve effecten van deze ziekte op de foetus en van de effecten van de ontwikkeling ervan. Het is ook niet algemeen bekend hoe cytomegalie verloopt, welke symptomen het geeft en hoe infectie kan worden voorkomen. Het is echter de moeite waard om ten minste basiskennis op dit gebied te hebben. Alleen al om het risico op cytomegalovirus en de nadelige effecten op de foetus te voorkomen.

Wat veroorzaakt cytomegalovirus?

Cytomegalie is een moeilijk te diagnosticeren ziekte die wordt veroorzaakt door een veel voorkomend virus: cytomegalovirus (CMV), een type herpes, vergelijkbaar met degene die verantwoordelijk is voor herpes. Infectie vindt plaats door nauw contact. Het virus wordt ook overgedragen via bloed, speeksel en andere afscheidingen.

Vanwege het gemak van infectie, onderzoekt het cytomegalovirus kinderdagverblijven, kleuterscholen en scholengaat vaak van het ene kind naar het andere. De meesten van ons raken besmet in de vroege schoolleeftijd. Cytomegalovirus kan ook invloed hebben op immuungecompromitteerde volwassenen.

Symptomen

Cytomegalovirus heeft symptomen die lijken op die die worden gezien wanneer het voorbijgaat lichte griep. Ze verschijnen spierpijn, algemene zwakte, koorts, gezwollen lymfeklieren. Andere kenmerkende symptomen die al dan niet kunnen zijn, zijn: keelpijn, diarree, misselijkheid, koorts, uitslag, lymfadenitis. De ziekte kan ook asymptomatisch zijn, vooral als het niet de eerste keer, maar opnieuw aanvalt. Hierdoor is de diagnose moeilijk en is de oorzaak van de ziekte niet altijd duidelijk geïdentificeerd.

Incubatie periode

De incubatietijd van cytomegalovirus duurt drie weken tot drie maanden. Na het passeren van de infectie blijft het virus nog steeds in het lichaam, maar in een inactieve vorm. Een tweede aanval kan optreden tijdens verzwakte immuniteit. Gezonde en sterke mensen hoeven echter niet bang te zijn voor de gevolgen van de ziekte, die loopt als een verkoudheid / griep. De situatie is slechter voor pasgeborenen, zuigelingen en zwangere vrouwen die een ontwikkelende baby dragen.

Waarom is het virus zo gevaarlijk?

Er is geen grapje met zwangerschap tijdens de zwangerschap, vooral omdat het virus onrijpe cellen aanvalt, d.w.z. de cellen van de foetus. Het kan er recht doorheen komen door de placenta of het geslachtsorgaan (in dit geval kunnen witte vaginale afscheiding en slechtere cytologische resultaten wijzen op zijn aanwezigheid). Welke effecten cytomegalovirus zal veroorzaken, hangt af van de periode van infectie en de omvang ervan.

In het eerste trimester komt het virus vaak voor leidt tot een miskraam. In een meer gevorderd stadium van de zwangerschap kan het intra-uteriene hersenschade veroorzaken. Bij 13% van de vrouwen die tijdens de zwangerschap cytomegalovirus ondergaan, worden kinderen geboren met epilepsie of ontwikkelingsstoornissen.

Aan het einde van de zwangerschap moet je rekening houden versnelde bevalling en de effecten ervan: geelzucht en longontsteking.
Het probleem is ook infectie van het kind tijdens de bevallingwat veel vaker voorkomt dan tijdens de zwangerschap. Het is van toepassing op 10% van alle ziektegevallen. In 90% van de gevallen elimineren kinderen het virus of manifesteren de symptomen van de ziekte zich later. Het risico is des te groter hoe korter de zwangerschap duurt en verhoogt voor geboren kinderen met een te laag gewicht.
Borstvoeding is een ander infectiepunt. Geschat wordt dat tijdens deze periode de ziekte wordt overgedragen op 40-60% van de pasgeborenen, maar het is meestal asymptomatisch en is onschadelijk voor de baby in de loop.

Congenitale cytomegalie symptomen

Aangeboren cytomegalie is veel gevaarlijker dan een ziekte die kan worden geïnfecteerd pasgeboren of baby. Het veroorzaakt: vertraagde intra-uteriene groei, geelzucht, vergroting van lever / milt, longontsteking, trombocytopenie, longontsteking, retinitis, choroïde, optische atrofie en zelfs doofheid. Soms ontwikkelt het zich algemene infectiewat fataal kan zijn. 20-30% van de pasgeborenen met aangeboren cytomegalovirus sterft, anderen ontwikkelen aangeboren psychische stoornissen.

Geen immuniteit

Wanneer een vrouw vóór de zwangerschap toxoplasmose ondergaat, bestaat er geen risico dat ze tijdens de 9 maanden die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind opnieuw besmet raakt. In het geval van cytomegalovirus bestaat er echter niet langer zo'n garantie.

Bovendien is het gevaarlijkst voor de ontwikkeling van de foetus eerste infectie. Als het tijdens de zwangerschap gebeurt, moet u rekening houden met de onaangename gevolgen. Het is echter niet mogelijk om hiertegen te beschermen vanwege het virus er is geen vaccin of effectief medicijn. De enige manier om te vechten is om cytomegalovirus te voorkomen.

Hoe de ziekte te herkennen?

Er is geen cytomegalovirusonderzoek in het NFZ-basispakket. Een zwangere vrouw kan er zelf om vragen of het onderzoek privé financieren. Dit is belangrijk omdat vroege detectie van de ziekte u toelaat eventuele negatieve effecten die zich tijdens de ontwikkeling voordoen, te minimaliseren.

Diagnostiek alleen is echter niet eenvoudig, om het virus te identificeren, moet de test meerdere keren met tussenpozen van twee weken worden herhaald. Dit kan op twee manieren: bloedtesten (Gg en igM, controleren op de aanwezigheid van het virus en of de vrouw in het verleden een ziekte heeft gehad) of urinetests.

Cytomegalovirusonderzoek is bijzonder geldig in het derde trimester. Op deze manier kunt u tijdens de bevalling voorzorgsmaatregelen nemen om meer te weten te komen over de asymptomatische ontwikkeling van de ziekte. Bij zuigelingen met cytomegalovirus wordt een medicijn voorgeschreven dat de reproductie van het virus remt en ontstekingsveranderingen in de hersenen en de oogbol voorkomt. Helaas heeft het medicijn nogal wat bijwerkingen en vereist het een verblijf van twee weken in het ziekenhuis. Andere vormen van de ziekte, waaronder cytomegalie van het zenuwstelsel, vereisen speciale observatie totdat het kind één jaar oud wordt. Als artsen te maken hebben met een ernstig geval, wordt zogenaamd immuunserum gebruikt, waarmee de foetus kan worden opgeslagen.

Hoe de ziekte tegen te gaan?

Als u zwanger bent, moet u extra voorzichtig zijn met:


Video: CMV in beeld (Januari- 2022).