Schoolgaande kind

Omega-3-vetzuren in het dieet van een kind - deficiëntiesymptomen komen veel voor


Een van de belangrijkste voedingsstoffen in het dieet van een jong ontwikkelend organisme isomega 3-zuren. Ze behoren tot de groep meervoudig onverzadigde vetzuren en zijn stoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Je kunt ze onderscheidendocosahexaanzuur (DHA), alfa-linoleenzuur (ALA) en eicosapentaanzuur (EPA). Deze ingrediënten moeten in ons dieet zitten of er goed in zijn aangevuld omdat het menselijk lichaam ze niet in voldoende hoeveelheden kan synthetiseren. Laten we omega-3-zuren eens nader bekijken, op zoek naar het antwoord op de vraag waarom ze zo belangrijk zijn voor het lichaam, vooral het kind, en hoe ze goed aan te vullen.

Waarom zou omega 3 in het dieet van de baby voorkomen?

De juiste hoeveelheid omega 3 in het dieet is nodig voor de goede werking van het zenuwstelsel, vooral het brein van het snelgroeiende kind. Ze vervullen daarin niet alleen functies bouwstenen, maar nemen ook deel aan de processen van denken en herinneren en vergemakkelijken concentratie. Omega 3-vetzuren die in de juiste hoeveelheid in het dieet aanwezig zijn, hebben niet alleen een positief effect goede intellectuele ontwikkeling, maar ook voor het welzijn van het kind.

Omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren bieden ookgoede conditie van het haar, de huid en nagels, en zijn ook betrokken bij het ondersteunen van het werk van het netvlies, en dus ook gezichtsscherpte.

Bovendien helpen ze bij de processen regeneratief lichaam, vooral na ziekten, het ondersteunen van immuunfuncties en bestaande ontsteking tot zwijgen brengen en verlichten.

Omega 3-vetzuren ondersteunen ook de juiste het werk van het menselijk hart en de bloedsomloop en voorkomen de ontwikkeling van hypertensie en atherosclerose op latere leeftijd.

Natuurlijke bronnen van omega-3-zuren.

De meest bekende natuurlijke bron van omega 3 is vette zeevis zoals zalm, heilbot, makreel, kabeljauw, haring en paling en sprot. Ze moeten vaak op het menu van de peuter staan. Het is ook de moeite waard om in uw dieet op te nemen zeevruchten, omdat sommige van hen (garnalen, mosselen en oesters) veel DHA en EPA bevatten.

Een uitstekende bron van alfa-linoleenzuur (ALA) zijn verschillende soorten oliën, onder anderen lijnzaad, pinda en raapzaad. Door dergelijke oliën aan verschillende gerechten toe te voegen, bijvoorbeeld salades en salades, zullen we niet alleen hun smaak verbeteren, maar ook een grote dosis meervoudig onverzadigd alfa-linoleenzuur aan ons lichaam verstrekken.

Voor baby's is de bron van omega 3 vooral moedermelk, daarom, als de zogende moeder de juiste hoeveelheid voedsel consumeert (minstens 200 mg DHA per dag), zal de peuter zeker niet worden blootgesteld aan tekorten. Natuurlijk, voor baby's die geen borstvoeding krijgen, zijn er speciale vervangende melk verrijkt met de benodigde hoeveelheid van deze meervoudig onverzadigde vetzuren.

Wanneer en hoeveel meervoudig onverzadigde omega 3 aan een kind te verstrekken?

Volgens de huidige aanbevelingen de enige groep waarin de vraag naar omega 3 het dieet volledig kan dekken, zijn baby's die borstvoeding krijgen door moeders die de juiste hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren consumeren. In andere groepen, als de producten die dagelijks worden geconsumeerd niet de juiste hoeveelheid omega 3 bieden, moeten ze worden aangevuld met de juiste hoeveelheid voor de leeftijd.

De eerste groep die mogelijk een dergelijke aanvulling nodig heeft, is zuigelingen kregen gemodificeerde melk. Juist, moet dergelijke melk natuurlijk worden verrijkt met meervoudig onverzadigde vetzuren, inclusief omega 3, maar als om welke reden dan ook de consumptie van dergelijke melk onvoldoende is, dan afhankelijk van de leeftijd van het kind je moet hun tekort goedmaken, producten in de voeding opnemen of dienovereenkomstig aanvullen.

In de leeftijdsgroep van 1 tot 3 jaar is de dagelijkse vraag naar omega 3 150-200 mg DHA. Ze kunnen volledig worden afgedekt door 1-2 porties vis te consumeren die rijk zijn aan deze zuren per week. Voor oudere kinderen en volwassenen is de vraag iets hoger en bedraagt ​​deze ongeveer 250 mg DHA per dag.

Als u niet in staat bent om uw kind de juiste hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren in hun dieet te geven, neem dan voedingssupplementen die deze bevatten. Raadpleeg hiervoor echter eerst uw arts - hij zal u helpen de juiste voorbereiding voor de leeftijd van uw kind te kiezen en zal de juiste dosering aanbevelen.

Wat is het risico op een tekort aan omega 3 in het dieet van een kind?

Met omega-3-tekort kunnen baby's zich ontwikkelenatopie, dermatitis en groeiremming.
Als het gaat om oudere kinderen, kan hun tekort aan deze zuren zich manifesterenvisuele beperking, concentratiestoornissen en cognitieve achterstand. Kinderen met omega-3-tekort in voorschoolse en vroege kindertijd ze kunnen ook moeite hebben met het handhaven van evenwicht en coördinatie, evenals gedragsproblemen.

Tekort aan meervoudig onverzadigde omega 3 in het dieet heeft negatief effect op metabolisme, wat kan leiden tot aandoeningen van vet- en koolhydraatmetabolisme. Het gevolg hiervan kan zijnovergewicht, obesitas en later zelfs diabetes. Omdat ze ook een rol spelen in de hormonale economie, kan het ook worden beïnvloed, evenals de rest van de bloedsomloop, waarop omega-3-vetzuren een beschermend effect hebben.

Nu we hebben geleerd hoe belangrijk omega-3-vetzuren zijn voor het goed functioneren (niet alleen van het lichaam van de kinderen), vergeet dan niet om te letten op hun juiste inname in het dieet en, indien nodig, ook op de mogelijkheid van suppletie.