Zwangerschap / bevalling

Foliumzuur tijdens de zwangerschap - dosering en effect


Er wordt aangenomen dat foliumzuur erg belangrijk is tijdens de zwangerschap. Het negeren van zijn eigenschappen kan betreurenswaardige gevolgen hebben: in de eerste plaats voor een kind dat misschien ziek wordt geboren. Dat is de reden waarom artsen supplementen aanbevelen, niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook vóór de conceptie wanneer ze proberen een baby te krijgen. Sommigen suggereren dat elke seksueel actieve vrouw foliumzuur moet nemen voor het geval dat. Waarom is dit zo belangrijk?

Foliumzuur tijdens de zwangerschap is vooral belangrijk in de eerste weken van de zwangerschap

Foliumzuur tijdens de zwangerschap is het belangrijkst in het begin wanneer het zenuwstelsel zich vormt. De optimale hoeveelheid vermindert het risico op ernstige gevolgen van neurale buisdefecten die zich tot 28 dagen na de bevruchting ontwikkelen, d.w.z. vaak voordat een vrouw naar de gynaecoloog gaat voor haar eerste zwangerschapsbezoek.

Wetenschappers hebben dat berekend het risico op neurale buisdefecten met foliumzuursuppletie daalt tot 70%! Geen wonder dus dat experts geloven foliumzuur voor de belangrijkste zwangerschapsvitamine, die niet mag worden vergeten! Hiermee kunt u het risico op ernstige defecten als spina bifida, hersenen of hernia, evenals hart- of urinewegafwijkingen.

Elk jaar worden ongeveer 2.000 kinderen met neurale buisdefecten geboren in Polen.

Foliumzuur is het belangrijkst aan het begin van de zwangerschap, maar de aanwezigheid ervan wordt ook later aangegeven. Vitamine ondersteunt foetale hemopoëtische processen, helpt bij het spijsverteringsstelsel, aandoeningen lever, maag en darmgezondheid. Foliumzuur helpt ook de toekomstige moeder, beschermt haar tegen bloedarmoede en verbetert ook haar humeur, waardoor depressie wordt voorkomen.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is vitamine B9 (folacine, folaat), oplosbaar in water. Het is geclassificeerd als een derivaat van folaat. Het menselijk lichaam kan deze vitamine niet zelf produceren, het is noodzakelijk om het van voedsel of een voedingssupplement te voorzien.

Foliumzuur wordt opgeslagen in de lever, het kan daar ongeveer 3 maanden duren. Teveel vitamine wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting.

Foliumzuur is te vinden in zijn natuurlijke bronnen:

 • donkergroene groenten - spruitjes, kool, sla, asperges,
 • sinaasappels, bananen,
 • peulvruchten,
 • rapen, bieten,
 • eieren,
 • kazen,
 • gist.

Helaas is foliumzuur in de natuur erg gevoelig voor temperatuur en verdampt het snel. Daarom is suppletie zo belangrijk, omdat het beschermt tegen tekortkomingen.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap: dosering

Artsen bevelen suppletie aan 0,4 mg foliumzuur per dag (een dosis van 1 mg per dag niet overschrijden) drie maanden vóór het begin van de kinderopvang en tijdens de zwangerschap ten minste tot de derde maand van de zwangerschap. De Polish Gynecological Society beveelt voortzetting van foliumzuursupplementen aan tot het einde van het tweede trimester. Sommige artsen adviseren om de suppletie tot het einde van de zwangerschap te handhaven.

De dosis foliumzuur moet worden verhoogd bij vrouwen:

 • in meervoudige zwangerschap,
 • met BMI boven de 30,
 • eerder hormonale anticonceptie gebruikt,
 • sigaretten roken.

Vrouwen met epilepsie en zij die een kind met een neuraal buisdefect hebben gekregen, moeten dagelijks 4 mg foliumzuur innemen.

Vanwege het feit dat veel zwangerschappen niet zijn gepland en 100% van bepaalde anticonceptiemethoden niet bestaan, artsen dringen erop aan dat elke actieve seksuele vrouw de foliumzuur tabletten neemt.