Zwangerschap / bevalling

Niet-invasieve prenatale tests - wanneer worden ze uitgevoerd en waarom worden ze gebruikt?


Zwangerschap is een geweldige tijd voor zowel de toekomstige moeder als haar partner. Binnenkort kunnen ze een nieuw familielid, hun kind, verwelkomen. Wil de zwangerschap zich echter goed ontwikkelen en rustig kunnen wachten tot de baby is geboren, het is de moeite waard om gedetailleerde tests te ondergaan, zoals niet-invasieve prenatale tests. Ze laten toe vroegtijdige detectie van afwijkingen in de ontwikkeling van het kind en zorgen voor onmiddellijke medische interventie, wanneer zijn leven of gezondheid iets bedreigt.
Maar het belangrijkste is niet-invasieve prenatale tests ze bieden niet alleen een hoge detectie van foetale defecten en genetische ziekten, maar zijn dat ook absoluut veilig voor moeder en kind.

Prenatale onderzoeken - waarom worden ze uitgevoerd?

Prenatale onderzoeken worden uitgevoerd in het belang van beide ouders en hun ongeboren kind. Wetende dat een kind kan worden getroffen door een ernstige genetische ziekte of defect, kunnen ouders zich beter mentaal voorbereiden op het uiterlijk van de baby in de wereld en kunnen artsen een passend hulpplan ontwikkelen.

Als een ernstige ziekte wordt ontdekt bij een kind dat nog in de baarmoeder zit, kan onmiddellijk een passende behandeling worden geïmplementeerd, wat een grote kans geeft om zijn leven en gezondheid te redden. Artsen, zich ervan bewust dat een ziek kind zal worden geboren, hebben ook de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden op de bevalling en de pasgeborene te voorzien van professionele zorg onmiddellijk nadat het is geboren. Dit is vooral belangrijk voor kinderen met hartaandoeningen, bijvoorbeeld wanneer chirurgische ingrepen nodig kunnen zijn direct na de geboorte om hun leven te redden.

Prenatale onderzoeken en terminaal zieke kinderen

De geboorte van een terminaal ziek kind is een trauma voor het hele gezin. Kennis over een medisch probleem verworven tijdens de zwangerschap, geeft ouders de tijd om aan dit idee te wennen. Bij dodelijke ziekten kunt u het beste uit de tijd van uw kind halen voordat het weggaat. Hiermee kunt u ook beslissen of ouders willen bevallen en een ziek kind opvoeden, of besluiten om hun zwangerschap te beëindigen.

Kennis van een mogelijke ziekte maakt het ook mogelijk ouders professionele psychologische zorg bieden, waardoor ze deze moeilijke informatie kunnen verwerken en deze extreem moeilijke tijd voor hen kunnen doormaken. In het geval dat ze geen kennis hebben over de toestand van het kind voordat de baby wordt geboren, laten de eerste shock en ongeloof na de zwangerschapsafbreking hen vaak niet ten volle genieten van hun kind en zijn ze een zeer dramatische ervaring die niet elke ouder aankan.

Niet-invasieve prenatale tests - waarom zou elke vrouw ze doen?

We verdelen prenatale tests in niet-invasieve en invasieve tests. Niet-invasieve prenatale tests worden aanbevolen voor elke vrouw die zeker wil zijn dat ze een gezond kind draagt. In 97% van de gevallen bevestigen ze de normale ontwikkeling van de foetus.

Niet-invasieve prenatale onderzoeken omvatten onder meer:

  • Standaard echografie tijdens de zwangerschap - de eerste echografie van de zwangerschap wordt uitgevoerd tussen de 11 en 14 weken van de zwangerschap en wordt de volgende weken tweemaal herhaald. De arts controleert of de zwangerschap zich goed ontwikkelt, registreert de bewegingen van de baby en de frequentie van zijn hartslag.
  • Genetisch echografisch onderzoek - een zeer gevoelige test die genetische defecten kan detecteren, zoals het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Turner. Op basis hiervan, als bijvoorbeeld verhoogde cervicale translucentie wordt gedetecteerd, is het mogelijk om een ​​genetische ziekte te bevestigen of uit te sluiten door een invasieve test uit te voeren, bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie.
  • PAPP-A test - Het wordt uitgevoerd tussen de 10e en 14e week van de zwangerschap en wordt gebruikt om genetische defecten zoals het syndroom van Down, het syndroom van Edwards en Patau te detecteren. In deze test worden maternale bloedparameters en foetale echografische resultaten beoordeeld.
  • Dubbele en drievoudige test - worden uitgevoerd tussen de 10e en 14e week van de zwangerschap. De drievoudige test is gevoeliger dan de dubbele test, waardoor het syndroom van Down in de meeste gevallen mogelijk is. Dit is een bijzonder aanbevolen prenatale test voor vrouwen meer dan 35 jaar oud.
  • Geïntegreerde test - is een prenatale test die een combinatie is van de PAPPA-A-test en de dubbele test.

Niet-invasieve prenatale tests zijn volkomen veilig, ze zijn voornamelijk gebaseerd op bloedonderzoek en echografie van de foetus en laten met grote waarschijnlijkheid genetische defecten van de foetus bevestigen of uitsluiten. We moeten ze tijdens de zwangerschap doen als we zeker willen zijn van de juiste ontwikkeling van het kind. Het is ook de moeite waard om te weten dat in West-Europa Niet-invasieve prenatale tests zijn standaardtests die alle zwangere vrouwen ondergaan.