Tijd voor mam

"Het wordt steeds duurder. Misschien hebben we twee dagen lang 100 zloty ... "


"Toen ik klein was, zei mijn grootmoeder dat ik moest studeren omdat ik droog brood met boter zou eten ... Nu ik het me herinner, glimlach ik zachtjes. Omdat boter een luxe product is in ons huis. Net als in veel andere Poolse huizen. "- schreef Kasia ons. En ze voegde eraan toe: "Slechts een tiental maanden geleden, voor 100 zloty heb ik een week boodschappen gedaan. Geen waanzin, basisproducten, zuivelproducten, vlees, groenten, geen dure snoepjes of sappen in een doos. Wat je echt nodig hebt. Als ik vandaag naar de winkel ga, heb ik amper 100 zloty om basisproducten te kopen, om bescheiden maaltijden te bereiden voor de hele dag voor vijf personen gedurende twee / drie dagen. Eten wordt duurder. "

Einde van de maand Vragen over 500+ verschijnen op forums die ouders verzamelen. Bij uitbetalingen, waarom zo laat. Wat te doen om regelmatig geld te ontvangen zodat er geen downtime in het programma is. Natuurlijk verzamelen soortgelijke vragen een golf van haat, getiteld: "Je hebt besloten een kind te krijgen, aan het werk te gaan en je wacht niet op geld uit de hemel."

Zoals de resultaten van anonieme enquêtes aantonen, geven de meesten van ons geld van 500+ uit aan eten en kleding voor kinderen. Slechts een klein percentage van hen spaart of investeert in andere goederen, bijvoorbeeld in buitenschoolse activiteiten voor kinderen.

Elk jaar steeds duurder

CSO-gegevens hebben dat aangetoond Gemiddeld waren de prijzen in augustus 2017 met 42,8 procent. hoger dan vorig jaar. Er is al jaren niet zo'n grote toename. In september merkten we een nieuwe stijging van de prijzen van voedingsmiddelen na juli-augustus. Het is nog niet voorbij. Experts raden aan zich voor te bereiden op de volgende golf van toenames. Hogere prijzen zijn het gevolg van ongunstig weer dit jaar, gebrek aan fruitoogst, hogere consumptie van zuivelproducten en hogere prijzen van zuivelproducten.

De klassieke boter kostte een jaar geleden ongeveer 3,30 zloty. Nu moeten we voor een kubus van 200 gram 6 zloty en meer betalen. In vergelijking met vorig jaar is de prijs van brood en fruit zelfs met maximaal 30% gestegen (we moeten bijvoorbeeld meer dan PLN 1 betalen voor een kilo appels die bij ons populair zijn, we betalen twee keer zoveel voor pruimen), voor de goedkoopste 10 eieren betalen we bijna PLN 1 meer dan een jaar geleden. De prijs van brood en groenten en vlees stijgt (rood vlees, bijvoorbeeld varkenslende) met 34% in vergelijking met de prijzen van vorig jaar).

Ondanks veel interessante promoties en verkoopcampagnes in supermarkten en discountwinkels - rekeningen worden steeds hoger. Het personeel van populaire supermarkten verbergt niet dat dit te zien is aan de inhoud van de manden. Momenteel geven we veel meer uit aan kleine aankopen en een gevuld winkelmandje kost veel meer dan een jaar of twee geleden.

Ik dacht dat ik het alleen had

"Even vroeg ik me af of ik misschien op de een of andere manier misleidend was. Misschien ben ik verspillend. Ik besloot om alle uitgaven op te schrijven, ontvangsten te verzamelen voor basisbehoeften. Ik was echt verrast. Hoeveel geven we uit aan eten. Het lijkt erop dat de staat helpt, maar ik heb de indruk dat de 500+ die we krijgen, daadwerkelijk hebben gegeten. Dus ik voel ze niet echt. Prijzen stijgen enorm. Het is angstig om te denken wat er zal gebeuren, "concludeerde Kasia haar boodschap.

Heb je een vergelijkbare indruk?