Persberichten

Diarree bij een kind - oorzaken, behandelingen en uitdroging


We praten over diarree wanneer een kind meer dan drie waterige ontlasting per dag geeft. Als we te maken hebben met een besmettelijke vorm van diarree, kan er ook slijm of bloed in de ontlasting verschijnen. Uw kind kan koorts hebben en klagen over buikpijn, gebrek aan eetlust en malaise. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van diarree bij kinderen? Welke behandelmethoden kunnen in dit geval worden gebruikt? Waarom is uitdroging zo gevaarlijk bij diarree?

Oorzaken van diarree bij kinderen

Diarree bij een kind het kan acuut of chronisch zijn. Acuut duurt tot 14 dagen, en als het na deze tijd niet overgaat, noemen we het chronisch. De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

- Virale infecties - ook wel bekend als maaggriep of gastro-enteritis. Dit type diarree wordt meestal veroorzaakt door rotavirussen. Virussen worden overgedragen door druppeltjes en gedurende de eerste 2-3 dagen geven ze symptomen zoals verkoudheid. Dan is er acute diarree, hoge koorts en braken. Spier- en maagpijn, hoest en loopneus kunnen ook verschijnen.

- Bacteriële infecties - voornamelijk dysenterie en salmonella. Bacteriën komen het lichaam samen met oud voedsel binnen en veroorzaken acute, waterige diarree gepaard met koorts, ernstige buikpijn en braken. Bloed of slijm kan ook in de ontlasting verschijnen en de baby wordt heel snel erg zwak.

- Voedselallergieën - diarree treedt op wanneer een kind een sensibiliserend product eet. Het gaat vaak gepaard met uitslag, misselijkheid, prikkelbaarheid, abnormale gewichtstoename en een neiging tot luchtweginfecties.

- Antibiotica - diarree komt vaak voor bij kinderen tijdens de behandeling met antibiotica. Antibioticatherapie vernietigt de darmflora, wat kan leiden tot losse, waterige ontlasting.

- Infectieziekten - diarree tijdens infectie komt vooral voor bij jonge kinderen. Waterige ontlasting kan gepaard gaan met ziekten die zelfs uit het spijsverteringsstelsel verdwijnen - angina, otitis media, longontsteking en infecties van de bovenste luchtwegen.

Chronische diarree kan echter worden veroorzaakt door parasieten (lintwormen, lamblia en ratten), coeliakie, prikkelbare darm syndroom, cystische fibrose en inflammatoire darmaandoeningen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa). Diarree die vele weken aanhoudt, kan ook worden veroorzaakt door overmatige consumptie van fruit- en groentesappen bij kinderen tot 5 jaar (dit wordt diarree van larven genoemd) en overgevoeligheid voor sommige voedingsstoffen.

Hoe wordt diarree behandeld bij een kind?

De diarree van een kind wordt meestal thuis behandeld. U kunt over situaties lezen waarin u zo snel mogelijk een arts moet raadplegen op //www.dicoflor.pl/pl/odwodnienie-przy-biegunce/ Soms-udac-sie-do-lekarza /. Een van de huismiddeltjes tegen diarree bij kinderen is gedroogde bosbessen of gedroogde bessenthee. Het is voldoende om 2-3 eetlepels bessen in een halve liter water te gooien en 10 minuten te koken. Gespannen infusie moet driemaal daags één glas aan het kind worden gegeven. Gedroogde bessenthee bevat tannines die het darmslijmvlies afdichten en diarree verlichten.

Tijdens ziekte is het ook de moeite waard om voor het dieet van het kind te zorgen. Goede voeding versnelt de regeneratie van het spijsverteringskanaal en vermindert het risico op ondervoeding. Tijdens diarree worden licht verteerbare maaltijden (rijst pap, gaar rijst, geraspte appel, gelei, geraspte gekookte wortel) aanbevolen. Je moet ook onthouden over de grote hoeveelheid vloeistof die uitdroging voorkomt. Het wordt niet aanbevolen om actieve kool of remedies te geven voor waterige ontlasting die bij volwassenen worden gebruikt. Tijdens aanhoudende diarree is het de moeite waard om het dieet van het kind te verrijken met probiotische preparaten die de gesteriliseerde bacteriële flora van de dikke darm zullen aanvullen. Thuismethoden werken niet altijd. Als uw kind zich slechter voelt en we vermoeden dat hij of zij misschien uitgedroogd is geraakt, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Hoe uitdroging bij een kind te herkennen?

Uitdroging is een aandoening waarbij het watergehalte van het lichaam onder de waarde daalt die nodig is voor een goede werking. Zichtbare symptomen van deze aandoening verschijnen wanneer we zoveel water verliezen als 3% van ons lichaamsgewicht. Uitdroging is erg gevaarlijk, vooral voor kinderen en ouderen. Tijdens acute diarree kan het voorkomen dat uw kind begint uit te drogen. Hoe deze aandoening te herkennen?

Een kind dat vocht in het lichaam mist, heeft droge lippen, tong en mondslijmvlies, huilt zonder tranen, is prikkelbaar of lusteloos, heeft zeer dik speeksel, een opgeblazen buik, verzonken ogen en soms stuiptrekkingen. De huid tijdens uitdroging lijkt grijs, koel en niet elastisch (licht getrokken trekt niet onmiddellijk terug naar zijn plaats), de adem versnelt duidelijk en de urine van de baby is schaars, erg donker of verdwijnt. Als we uitdroging bij een baby vermoeden, is het de moeite waard om te controleren of er geen gezonken fontanel is.

Geef uw kind zo vaak mogelijk vocht om uitdroging tijdens diarree te voorkomen. We geven nieuwe porties water binnen de eerste 3-4 uur na diarree en na elke diarree. Een effectieve manier om het lichaam te hydrateren en elektrolyten in het lichaam van het kind aan te vullen, is speciale orale rehydratatievloeistoffen aan te brengen. Ze bevatten water, glucose en elektrolyten (natrium, chloor, kalium), die volledig door het lichaam worden opgenomen. Vergeet niet dat rehydratatievloeistoffen aan kinderen ouder dan 6 maanden kunnen worden gegeven.

Let op! Bovenstaand advies is slechts een suggestie en kan een bezoek aan een specialist niet vervangen. Vergeet niet dat het bij gezondheidsproblemen absoluut noodzakelijk is om een ‚Äč‚Äčarts te raadplegen!