Tijd voor mam

Wat is een subtotaal cataract en hoe kan het worden behandeld?


Cataract is momenteel de meest voorkomende oorzaak van blindheid ter wereld. Het manifesteert zich door vertroebeling van de ooglens en geleidelijke verslechtering van de kwaliteit van het gezichtsvermogen. Een van de moeilijkere soorten ziekten om te behandelen is de zogenaamde Getufte cataract, die het gevolg is van een dislocatie of subluxatie van de lens, meestal als gevolg van mechanisch trauma. De enige effectieve behandelingsmethode is chirurgie, waarbij de kunstmatige tegenhanger wordt geïmplanteerd in plaats van de beschadigde lens.
Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn staar - ook bekend als staar - de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld en treft bijna 40% van de mannen en 45% van de vrouwen ouder dan 74 (na tourmedica). De directe oorzaak van cataract is de geleidelijke vertroebeling van de lens en de bijbehorende lagere lichttransmissie, wat resulteert in een geleidelijke verslechtering van de kwaliteit van het gezichtsvermogen. - Veel mensen in de eerste fase van de ziekte verwarren staar met veelvoorkomende visusstoornissen, zoals bijziendheid of verziendheid. De reden hiervoor zijn vergelijkbare symptomen, d.w.z. geleidelijke verslechtering van dichtbij en veraf zien en vervaging van het beeld. Helaas is het in het geval van staar niet mogelijk om onjuist zicht effectief te corrigeren, bijvoorbeeld met het gebruik van een bril of lenzen - Dr. Karol Korżel van de oogheelkunde kliniek vertelde de portal dziennikpolski24.pl.
Tufted cataract - oorzaken en behandeling
In de oogheelkunde zijn er verschillende soorten staar en de verdeling betreft onder andere de leeftijd van de patiënt, de onmiddellijke oorzaken van de ziekte of de locatie van de veranderingen. Een van de klinisch moeilijkste gevallen is het zogenaamde Getufte staar, een soort ziekte die het gevolg is van de dislocatie of subluxatie van een lens, meestal als gevolg van mechanisch trauma. Het treedt op in situaties waarin de ciliairand en het ligamentaire apparaat breken, die verantwoordelijk zijn voor de positionering van de lens. Als het beschadigd is, kan het bijvoorbeeld in de voorste oogkamer komen en zeer ernstig glaucoom veroorzaken. Bij de meeste patiënten verliest de gescheurde lens geleidelijk zijn eigenschappen, laat hij steeds minder licht door en verslechtert het zicht voortdurend.
De behandeling van een subcutaan cataract omvat het verwijderen van de beschadigde lensstructuur en het implanteren van een kunstmatige intraoculaire lens op zijn plaats. Deze procedure wordt uitgevoerd met behulp van een speciale ultrasone tip, die phaco-emulsificatie wordt genoemd. Het belangrijkste voordeel is dat het slechts een kleine incisie vereist (1,5 tot 3 mm breed) en wordt uitgevoerd onder oppervlakkige anesthesie in de vorm van druppels of gel aangebracht op de conjunctivale zak. In plaats van de verwijderde lens introduceert de arts een opvouwbare kunstmatige lens met hoge flexibiliteit. Dankzij dit kan het in het oog worden geplaatst zonder de snede te verbreden. Wanneer deze in het oog wordt ingebracht, ontwikkelt de lens zich en neemt deze de plaats in van de verwijderde natuurlijke lens.
Het vermogen van de geïmplanteerde lens wordt vóór de operatie berekend op basis van de vorige oogbolmetingen. In de regel selecteert de arts dergelijke parameters dat de patiënt elke dag normaal kan functioneren, met alleen een leesbril. In privéklinieken zijn er echter al veel modernere kunstmatige lenzen waarmee patiënten uitstekend zicht hebben, zowel van dichtbij als van ver, en zelfs astigmatisme corrigeren. Ze zijn echter veel duurder - ze kosten zelfs ongeveer 2-3 duizend. PLN, terwijl de monofocale lens die het meest wordt gebruikt bij de behandeling van subcutane staar, 150 tot 450 PLN kost.
Getufte staarbehandeling met phacoemulsificatie wordt uitgevoerd als onderdeel van de zogenaamde op een dag geopereerd, wat betekent dat de patiënt een paar uur later het ziekenhuis kan verlaten. Een kleine snede vereist geen hechting en zorgt voor snel herstel. Gebruik ongeveer 2-3 weken na de procedure oogdruppels voorgeschreven door uw arts, en gedurende ongeveer 2 maanden - vermijd het tillen van zware voorwerpen en zeer gewelddadige schokken.