Klein kind

Jeugd zwaarlijvigheid


Het uiterlijk van een klein kind verschilt aanzienlijk van dat van een volwassene. Niet alleen in verhouding, maar ook in de verdeling van lichaamsvet. Een baby is meestal mollig, heeft veel rollen die grondig moeten worden gewassen en gedroogd, zodat er geen brandwonden zijn.

De baby verliest veel lichaamsvet wanneer hij begint te kruipen of te lopen. Het silhouet kan echter nog steeds worden afgerond. Een peuter van twee of drie jaar oud kan nog steeds een prominente buik hebben, wat geen slecht dieet hoeft te zijn, maar meestal zwakke buikspieren. Meestal "groeien kinderen eruit" en rond de leeftijd van zes jaar zijn de meesten slank.
Dus hoe herken je obesitas bij kinderen? Het antwoord is niet eenvoudig. Een tip is meestal om het cijfer en het gewicht van een baby te vergelijken met kinderen van dezelfde leeftijd, en om percentielrasters te gebruiken. Vaak is obesitas te zien "op het eerste gezicht".

Terminologie

zwaarlijvigheid zij pathologische toename van lichaamsvet, meestal als gevolg van het consumeren van meer calorieën dan het lichaam nodig heeft. Deze aandoening leidt tot aandoeningen in de gezondheidstoestand.

te zwaar zij overtollige kilo'sechter, een bepaald niveau niet overschrijden waarna zwaarlijvigheid begint.

We definiëren zwaarlijvigheid als overgewicht in relatie tot het gewicht als gevolg van lengte en geslacht van meer dan 25%. Overgewicht dat binnen 10-25% valt, wordt daarentegen gedefinieerd als overgewicht.

Hoe telt BMI bij kinderen?

BMI telt niet voor kinderen jonger dan twee jaar. De verkregen resultaten bij driejarigen en oudere kinderen kunnen niet worden gelezen in tabellen die voor volwassenen zijn gemaakt.

De resultaten in centielen zijn betrouwbaarder. Obesitas wordt gediagnosticeerd als de BMI 97 percentiel overschrijdt, terwijl het 90-97 percentielbereik overgewicht aangeeft.

Oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen

Overgewicht bij jonge kinderen wordt zelden veroorzaakt door ziekte, meestal vanwege onregelmatigheden in het dieet en overtollige calorieën. Slechte eetgewoonten zijn belangrijker dan genetische aanleg. Volgens artsen is overgewicht bij jonge kinderen bevorderlijk voor:

  • mannelijk geslacht
  • enig kind zijn
  • wonen in steden
  • hoger inkomen per gezinslid.

Alleen in sommige gevallen wordt obesitas bijvoorbeeld veroorzaakt hypothyreoïdie, diabetes of abnormaal metabolisme. Wetenschappers schatten dat ziekten zijn de oorzaak van obesitas in slechts 5% van de gevallen.
Volgens de statistieken zijn de zwaarlijvige kinderen in de provincie Mazowieckie en de minste in Świętokrzyskie.

Waarom is overgewicht niet gunstig?

Kinderen met overgewicht hebben meestal een probleem met:

  • frequente luchtweginfecties
  • motorontwikkeling vertragen,
  • met gewrichten,
  • met hoge bloeddruk.

Overgewicht of sterke bouw?

Er wordt vaak gezegd dat het kind niet zwaarlijvig is, maar heeft een sterke bouw. Hoe te beoordelen wat de waarheid is? Allereerst, kijkend naar het menu, het temperament van het kind controleren, voorkeur voor beweging. Als een kind zich harmonieus ontwikkelt, is er waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid. Het is erger wanneer de peuter niet van bewegen houdt, veel eet en ongezonde snacks verkiest: dan vereist deze situatie medisch overleg en pogingen om gewoonten te veranderen.


Video: Artsen willen kinderen met overgewicht beter gaan helpen (Januari- 2022).