Klein kind

Baby's glutenallergie - weet je hoe je het kunt herkennen?


Gluten wordt vandaag overwogen controversieel ingrediënten het is omdat veel mensen het niet verteren. Dit mengsel van graaneiwitten wordt slecht verdragen door kinderen en volwassenen. misschien veroorzaken verschillende negatieve reacties - zichtbaar voor het blote oog, gemakkelijk te diagnosticeren, maar niet meteen geassocieerd met het eerste gezicht. Het is misschien niet altijd een allergie, vaak is het een aanhoudende intolerantie (coeliakie) of overgevoeligheid. In beide gevallen is het scheppingsmechanisme enigszins anders. Hoe manifesteert glutenallergie zich? Waar moet u op letten bij het introduceren van dit ingrediënt in het kindermenu?

Waarom gluten in voedselingrediënten?

Gluten wordt hoog gewaardeerd door voedselproducenten en technologen. Vooral vanwege het universele karakter en de verbetering van voedselkwaliteiten. Om deze reden groeit de hoeveelheid gluten in populaire producten, en dit ingrediënt kan niet alleen in brood worden gevonden, maar in vele andere producten - worstjes, yoghurt, ontbijtgranen, snoep. Gluten verbetert de elasticiteit, viscositeit, geeft de juiste textuur, maakt het brood zacht en blijft langer vers.

Het is bewezen dat zelfs enkele tientallen jaren geleden granen (zoals tarwe, rogge, gerst) veel minder gluten bevatten dan vandaag. De aantrekkingskracht van gluten en het gunstige effect ervan op voedselproducten betekende dat het na aanpassingen veel meer in granen zit. Bijgevolg zijn de graansoorten van vandaag anders dan die we kennen uit het verleden. Dat is de reden waarom volgens veel onderzoekers over de hele wereld vandaag de dag vaker dan tientallen jaren geleden glutenallergie en andere vormen van intolerantie voor dit ingrediënt worden waargenomen.

Glutenallergie: symptomen bij een kind

De glutenallergie van een kind kan zich op veel manieren manifesteren. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • huiduitslag die binnen een paar uur na inname van gluten verschijnt, verergeren huidlaesies 24-36 uur na het eten van meer gluten,
  • rode, schilferige en jeukende huid
  • atopische dermatitis,
  • spijsverteringsproblemen - gas, opgeblazen gevoel, constipatie, misselijkheid, buikpijn - mensen met spijsverteringsproblemen en glutentolerantie ervaren vaak spijsverteringsproblemen,
  • vergelijkbare symptomen worden waargenomen bij volwassenen en kinderen,
  • donkere kringen onder de ogen - zijn een teken van voedselintolerantie,
  • frequente verkoudheid en infecties,
  • continue loopneus, loopneus, verstopte neus, frequent niezen,
  • hoofdpijn
  • astma

Symptomen van de allergie van een kind voor gluten kunnen onmiddellijk na toediening van gluten optreden, evenals na enkele weken / maanden en zelfs jaren van consumptie. Soms gebeurt het dat het lichaam kleine hoeveelheden gluten goed verdraagt, maar signalen van intolerantie verzendt bij hogere consumptie.

Hoe herken je de glutenallergie van een kind?

Allergie voor gluten bij een kind kan de vorm hebben van IgE-afhankelijk (en dan kunt u de aanwezigheid ervan beoordelen op basis van bloedtesten) of onafhankelijke IgE (in deze situatie zullen we na de test geen definitief antwoord krijgen of het kind een allergie heeft of niet). In de laatste situatie is het cruciaal om het kind en de veranderingen die zich voordoen na inname van gluten te observeren.

Hoe wordt glutenallergie behandeld?

Na het vinden van glutenallergie, wordt het kind een glutenvrij dieet aanbevolen, dat inzet en oefening vereist. Gluten wordt niet alleen gevonden in brood en zoetwaren, maar in veel andere producten, zoals delicatessen en worstjes.

Er moet aan worden herinnerd dat glutenallergie meestal verdwijnt, een dieet is meestal niet nodig gedurende het hele leven. Voor coeliakie moet altijd een glutenvrij dieet worden gebruikt en er kunnen geen afwijkingen worden gemaakt.