Kleuter

Waarom is het kind vrije tijd?


Vrije tijd is vandaag een schaars goed. We hebben hem niet. Er zijn te veel dingen te doen in de dagelijkse haast, verantwoordelijkheden die niet kunnen wachten. Wanneer we eindelijk een moment hebben om te ademen, halen we vaak in. We voeden kinderen op dezelfde toon op. Gezien hun enorme potentieel, proberen we kinderen de juiste voorwaarden voor ontwikkeling te bieden. We handelen te goeder trouw, we zijn ervan overtuigd dat dit een goede manier is als we het enthousiasme van de jongste zien, hun echte verlangen om iets nieuws te doen. Na verloop van tijd merken we echter de nadelen van zo'n actief leven en een overvloed aan extra activiteiten. Een kind heeft, net als een volwassene, vrije tijd nodig, een paar uur wanneer hij niets te doen heeft, waarin hij beslist wat te doen, hij heeft geen haast en niemand stoort hem. Waarom is dit zo belangrijk?

De verleiding om een ​​kind voor buitenschoolse activiteiten te sturen

Buitenschoolse activiteiten worden tegenwoordig uitgevoerd, zodat kinderen er meestal graag aan deelnemen. Ze kunnen de volledige aandacht van de docent ervaren, zijn gemotiveerd, aangemoedigd, bekroond, vaak vergezeld door hun collega's (wat hen ook gelukkig maakt), ze hebben de mogelijkheid om tijd door te brengen op de manier die ze willen. Het is geen wonder dat er tegenwoordig een grote verleiding bestaat dat kinderen vanaf jonge jaren deelnemen aan aanvullende activiteiten.

Ouders registreren zich voor buitenschoolse activiteiten van kleuters. Eerder namen ze met kinderen deel aan verschillende spellen die naar verluidt geweldig amusement zijn, terwijl ze tegelijkertijd iets nieuws willen leren.

De verleiding om het rijke aanbod te gebruiken is groot en het ongemak voor het verspillen van tijd is nog groter. Soms is het echter de moeite waard om naar je eigen emoties te kijken en je drive te temmen om je kind niet onnodig te belasten. Zoete luiheid is nodig om een ​​gezond evenwicht te behouden!

Wat betekent vrije tijd?

Vrije tijd is alleen van het kind. Niemand: ouder, voogd, bemoeit zich niet met het gebruik ervan. Het heeft geen doel, behalve om het cool te maken. Elke activiteit wordt ondernomen vrijwillig, zonder tussenkomst van derden. Het kind kan zich vervelen, heeft het recht om taken op zich te nemen die, van opzij gezien, lijken op "onder" zijn vaardigheden. De ouder moet ze echter niet beoordelen, en elk "zeuren over verveling" is de moeite waard om te zwijgen. Een kind dat niet onmiddellijk instructies krijgt, vindt een baan voor zichzelf.

Hoewel ouders de neiging hebben het belang van vrije tijd te verminderen, is het net zo belangrijk als elke activiteit georganiseerd door volwassenen. Waarom?

Het kind leert kiezen

Het vermogen om goede keuzes te maken, komt van pas in het leven. Wanneer een kind vrije tijd heeft en niemand zich rechtstreeks bemoeit met zijn keuzes, kan de peuter alles beslissen. Hij wordt niet voor verschillende opties geplaatst - bal, kleuren, uitsnijden, tekenfilms kijken, maar beslist wat te doen, heeft een lange lijst met opties om uit te kiezen en sluit zichzelf uit van wat hij momenteel niet leuk vindt. Een kind in een specifieke situatie hij leert zijn eigen tijd te beheren, neemt beslissingen en wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn keuzes, kan profiteren van de voordelen van een bepaalde activiteit, maar het moet ook worden geconfronteerd met een soort teleurstelling dat niet alles tegelijk kan worden gedaan.

Het kind verricht activiteiten in zijn eigen tijd op de manier die het als het beste beschouwt. Hij is op geen enkele manier gehaast, afgeremd of onder toezicht gesteld. Hij leert hoe hij onafhankelijk kan handelen en zijn beslissingen kan beheersen.

Voel je verveling

Een kind dat vrije tijd heeft, kan voelen wat verveling is. Leer haar smaak kennen en laat haar tegelijkertijd meeslepen, omdat verveling inspireert. Laat meestal creativiteit los en laat je de trots voelen om je tijd zo te organiseren dat het gewoon leuk is. Het kind wordt een maker, initiator die een gevoel van controle heeft over de realiteit, voor hem is het een grote nieuwigheid en tegelijkertijd een aanmoediging in een wereld waar het dagelijks leven wordt bestuurd door volwassenen, opvoeders.

Vrije tijd stelt je in staat verveling te ervaren en bijgevolg creativiteit mogelijk te maken door het vele gebruik van alledaagse voorwerpen, speelgoed en het initiëren van spellen te ontdekken.

Rusten

Het is niet waar dat een kind dat altijd speelt geen tijd heeft om te rusten. Zelfs plezier, in theorie tijd zonder plichten, kan de hoeveelheid energie die moet worden "opgeladen" effectief verminderen. Dat is de reden waarom de peuter zo vaak na een tijd in groot gezelschap, bij veel attracties, intuïtief protesteert tegen verdere activiteit en probeert "uit te schakelen". Vrije tijd laat weer toe om te balanceren, vermindert het probleem van hyperactiviteit, nervositeit en "grof" gedrag.

Zoek naar activiteiten die het lichaam nodig heeft

De ontwikkeling van het kind kan verrassend zijn. Ouders zijn vaak verbaasd om te zien hoeveel ze in korte tijd hebben bereikt. Dit komt omdat de ontwikkeling snel gaat. Kinderen weten onbewust wat ze op dit moment nodig hebben en zetten zich met grote toewijding in voor activiteiten die van buitenaf zinloos lijken, kunnen worden gezien als een klassiek voorbeeld van tijdverspilling, maar in feite voldoen ze aan de ontwikkelingsbehoeften van kinderlichamen. De hersenen worden niet uitgeschakeld, leren de hele tijd en de consistentie en het enthousiasme waarmee het kind bepaalde activiteiten onderneemt, moeten een signaal zijn voor ouders - niet storen, alleen de peuter ontdekt zijn eigen Amerika, bereikt de volgende fase van ontwikkeling.

Speel met je broers en zussen

Vrije tijd geeft u de mogelijkheid om in het dagelijks leven te zijn, het te voelen, om de drukte van moeder te ervaren, vader te kijken, de wereld te observeren en gemeenschap te hebben met geliefden. Je kunt ook bij je broers en zussen blijven, elkaar beter leren kennen en gezamenlijke spellen organiseren, zonder druk, met een gevoel van vrijheid. Hij onderwijst sociaal gedrag, geeft uitdrukking aan zijn eigen mening, verdedigt zijn territorium, de kunst van wijken en compromissen sluiten, evenals het feit dat zelfs een saai diner bij oma belangrijk en belangrijk is.

Aanvankelijk kan een kind dat vrije tijd ontvangt protesteren. Hij weet misschien gewoon niet wat hij met zichzelf moet doen. Vrije tijd kan voorbijgaan, alleen jongere broers en zussen plagen of zeuren. Is dit een reden om te stoppen met het oefenen van je vrije tijd?

Nee.

Het kost tijd voor kinderen om te leren hoe ze in een "vrije" omgeving kunnen functioneren, hoe ze hun vrije tijd kunnen organiseren. Na verloop van tijd worden gemeenschap en onafhankelijkheid van ouders opgebouwd. Kinderen die aan zichzelf zijn overgelaten, met discreet toezicht, leren samen spelen, en ouders ... moeten zich steeds minder bemoeien met het betreden van de kamer.

Vrije tijd leert creativiteit, verbetert sociale vaardigheden, stelt je in staat om de persoonlijkheid van een kind te ontwikkelen. Hiermee kunt u uw vaardigheden op een ander niveau verdiepen dan tijdens de georganiseerde tijd, onder direct toezicht van een volwassene. Het is de moeite waard om het kind tijd te geven!


Video: EEN VRIJE DAG als KIND vs NU (Januari- 2022).