Klein kind

Hoofdpijn bij een kind - oorzaken en eerste hulp


Net als volwassenen kunnen ook kinderen last hebben van hoofdpijn. Zelfs de jongsten zijn niet vrij van dergelijke problemen. Uit één onderzoek bleek dat 56% van de jongens en 74% van de meisjes tussen de 12 en 17 jaar oud binnen een maand minstens één aflevering van hoofdpijn rapporteerde. Deze studie geeft al aan dat hoofdpijn bij kinderen een veel voorkomend probleem is. De hoofdpijn van een kind kan veel oorzaken hebben. Ze zijn meestal niet ernstig en ongemak gaat vanzelf over zonder extra inspanningen. U hoeft niet stil te staan, er zijn methoden die helpen.

Wat als de hoofdpijn vaak voorkomt of wanneer kinderen last hebben van chronische hoofdpijn?

Hoofdpijn van kinderen - wanneer naar de dokter?

Hoofdpijn van een kind vereist zelden medische interventie. Het is vaak een symptoom bijbehorende infecties, bijvoorbeeld verkoudheid. Soms lijkt het in stressvolle situaties, wanneer het kind bijzonder angstig is, vol angst, wanneer het momenteel belangrijke veranderingen in het leven ervaart.

De hoofdpijn van een kind wordt minder snel veroorzaakt hoofdletsel. Helaas kan het vaststellen van de oorzaak van hoofdpijn en de aard ervan bij een kleine patiënt moeilijk zijn. Vooral omdat de kleintjes zelden in staat zijn om gedetailleerd te beschrijven wat ze voelen.

Natuurlijk moet u hoofdpijn krijgen wanneer u een arts bezoekt die:

 • het kind uit zijn slaap halen,
 • verhogen of frequenter worden,
 • maak de persoonlijkheid van het kind veranderen,
 • gepaard met braken
 • koorts, nekpijn of stijfheid verschenen.

Hoofdpijn bij een kind - oorzaken

De hoofdpijn van een kind is meestal het gevolg van:

 • infecties, verkoudheid, griep, oor- en bijholte-infecties, koorts,
 • hoofdletsel - tumoren en kneuzingen,
 • emotionele factoren - stress en angst als gevolg van problemen met leeftijdsgenoten, leerkrachten en ouders. Niet-herkende angst en angst kunnen door een kind als hoofdpijn worden gemeld
 • genetische aanleg - de neiging tot migraine is geërfd,
 • voedingsingrediënten - bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van nitraten, conserveermiddelen, die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Bovendien kan een grote hoeveelheid cafeïne - in chocolade, thee en cola hoofdpijn van een kind veroorzaken.
 • uitdroging,
 • te lange tijd doorgebracht voor de tv, computer,
 • problemen met het gezichtsvermogen
 • de aanwezigheid van sterke geuren: parfums, rook, dampen.

Hoofdpijn bij een kind - migraine

Weinig mensen realiseren zich dat zelfs zeer jonge kinderen, inclusief baby's, kan last hebben van migraine. De migraine van een kind lijkt op een pulserende hoofdpijn of pijn die wordt beoordeeld als "beukende". Een peuter met migraine is overgevoelig voor licht en geluid. Bovendien kan hij klagen over buikpijn, misselijkheid en zelfs overgeven.

De exacte oorzaken van migraine zijn onbekend. Het is bekend dat ongeveer 70% van de kinderen die aan migraine hebben geleden, migraine hebben in hun directe omgeving. Andere triggers van migraine kunnen stress, depressie, voedingssupplementen, vermoeidheid en verandering van dagcyclus zijn.

Migraine bij kinderen en adolescenten verschilt enigszins van die bij volwassenen. Ten eerste kunnen ze korter zijn (een uur of twee), ze kunnen een keer per maand of meerdere keren per jaar gebeuren. Pijn treedt meer op in het gebied van het voorhoofd dan in de slapen. Voordat de klassieke migraine optreedt bij de jongste kinderen tussen 2 en 8 jaar oud, komt buikmigraine vaak voor (kinderen klagen over buikpijn, tonen aan dat ze zich in het navelgebied bevinden) en cyclisch braken syndroom (herhaald braken van aanzienlijke intensiteit).

Hoofdpijn bij een kind van spanningstype

De hoofdpijn van een kind kan licht tot matig gespannen zijn. Meestal lijkt het op de omhelzing van het hoofd en de spieren rond de nek. Deze pijn verergert niet tijdens lichamelijke activiteit, het gaat niet gepaard met misselijkheid en fotofobie (wat op een migraine kan wijzen). Sommige kinderen met spanningshoofdpijn kunnen slaperig zijn, spelen weigeren.

Hoofdpijn van het spanningstype kan tot 30 minuten of meerdere dagen duren.

Hoofdpijn bij kinderen - cluster

De hoofdpijn van een kind kan clusterachtig van aard zijn. Het komt echter zelden voor bij kinderen jonger dan 12 jaar. Het is lokaal, eenzijdig, stekend en kan 15 minuten tot enkele uren duren. Het komt meestal voor in groepen van vijf of meer afleveringen, dat is waarom de ene hoofdpijn de andere veroorzaakt. Hoofdpijn kan gepaard gaan met agitatie, evenals loopneus en verstopte neus.

Hoofdpijn bij een kind - chronisch, elke dag

De hoofdpijn van een kind kan chronisch zijn. We praten over dit soort problemen wanneer ongemak minstens 15 dagen per maand optreedt en minstens 3 maanden duurt. Chronische hoofdpijn kan het gevolg zijn van een infectie, licht hoofdletsel of sommige medicijnen.

Wat te geven voor de hoofdpijn van een kind?

Wanneer een kind hoofdpijn heeft, kunnen we hem medicijnen geven op basis van paracetamol of ibuprofen. Tot de leeftijd van 12 jaar mag u uw kind geen aspirine geven vanwege het risico op het syndroom van Reye. Bij oudere kinderen (ouder dan 15 jaar) kunnen geneesmiddelen tegen migraine worden gebruikt onder medisch toezicht. Ongeacht welke specificaties u kiest, het is belangrijk om aandacht te schenken aan de juiste dosering van het toegediende middel.

Je kunt ook natuurlijke methoden proberen. In geval van hoofdpijn, kan een wandeling in de frisse lucht, een warm bad, een nekmassage, koude kompressen op het voorhoofd en slapen, of rust in een rustige, donkere kamer worden gecontroleerd.


Video: Huisarts vertelt over buikklachten bij een kind (Januari- 2022).