Zwangerschap / bevalling

Hoe omgaan met weeën?


In de oudheid bevallen ze werden veroordeeld tot een pijnlijke bevallingbovendien werd geboortepijn behandeld als een straf en een last voor een vrouw voor Ewa's zonden. Deze overtuiging was zo sterk dat degenen die hielpen bij de bevalling en die moeders probeerden te helpen, meestal van hekserij werden beschuldigd en uiteindelijk op de brandstapel terechtkwamen. Tegenwoordig is het gebruik van methoden om geboortebestrijding te brengen natuurlijk ding. Pijn bij de bevalling heeft geen functie, het helpt op geen enkele manier een vrouw of een pasgeboren baby. Daarom is het de moeite waard om verschillende methoden voor pijnverlichting te leren.

In dit artikel zou ik willen introduceren niet-farmacologische methoden voor het verlichten van weeën. Dit zijn methoden die het fysiologische afleverproces niet verstoren, maar anderzijds ze kunnen de pijn van de bevalling niet helemaal verdragen. Voor veel vrouwen die bevallen, zijn dit methoden die de werking van farmacologische methoden ondersteunen. Vanwege hun neutrale en soms zelfs ondersteunende effect op de loop van de bevalling (dergelijke effecten worden bijvoorbeeld veroorzaakt door verticale posities of onderdompeling in water), is het in ieder geval de moeite waard om in eerste instantie deze methoden voor pijnverlichting te kiezen.

Welke factoren beïnvloeden de perceptie van weeën?

Geboortekrampen doen pijn - het is duidelijk. Het is echter de moeite waard om te weten welke factoren de perceptie van pijn beïnvloeden. Het blijkt dat je op veel van hen invloed hebt. Er is geen reden om meer te lijden dan noodzakelijk.

Geboortepijn kan vooral worden verergerd door eenzaamheid en een gevoel van hulpeloosheid. Het is de moeite waard om het te voorkomen. Een begeleider die ondersteunt en weet hoe hij kan helpen tijdens de bevalling is een grote opluchting. Zelfs de aanwezigheid van een toekomstige vader, zus, moeder of vriend kan het gevoel van ongemak en isolatie verminderen dat wordt ervaren door degenen die bevallen zonder de omgeving of het personeel van de verloskamer. De hulp van ervaren en vriendelijk medisch personeel vermindert het gevoel van hulpeloosheid. Veel vrouwen die bevallen weten gewoon niet wat er met hen gebeurt, ze weten niet in welk stadium van de bevalling ze zich bevinden, niemand vertelt hen wat er daarna gaat gebeuren, waar ze zich op kunnen voorbereiden. Zonder de zin of de essentie van de acties van de verloskundige of arts te kennen, zou ieder van ons zich bedreigd voelen, dergelijke mensen niet vertrouwen zonder welke de geboorte-gerelateerde ervaringen hun waarde verliezen. Goede communicatie tussen de moeder en de verloskundige, kennis van de omgeving en een gevoel van veiligheid hebben een aanzienlijk effect op ons comfort en dus op het gevoel van pijn. Daarom moedig ik je aan om de leveringsprocedure te bezoeken en te leren kennen voordat de oplossing, de kamer te zien, het personeel te ontmoeten en vragen te stellen. Het verkrijgen van zoveel mogelijk kennis van tevoren over bezorging en de plaats waar dit zal plaatsvinden, zal zeker uw gevoel van veiligheid beïnvloeden.

Een andere belangrijke factor die de perceptie van pijn beïnvloedt, is frequent aan hem denken, zul je misschien zelfs wat opmerken vrouwen wachten op pijn. Laten we niet vergeten dat er mensen zijn die bevallen, die bijna pijnloos bevallen, en aan de andere kant zijn er ook mensen die sinds de eerste buikpijn hebben gevraagd epidurale anesthesie. Laten we dat overwegen pijn voelen is een individuele zaak, hangt af van onze pijngrens, psyche en benadering ervan. Denk aan krampen als een middel tot een doel, niet om te lijden, onthoud dat hoewel krampen pijnlijk zijn, ze niet eeuwig duren. Aan het begin van de bevalling, wanneer de weeën geen pijn doen, maar alleen worden gevoeld, is het de moeite waard om thuis te blijven, andere activiteiten te regelen (bijv. Inpakken naar het ziekenhuis, douchen, een kinderbedje klaarmaken voor een peuter). Het heeft een veel beter effect op de bezorging dan vanaf het begin in de verloskamer te blijven.

Wat te doen tijdens levering

Veel vrouwen die tijdens de bevalling bevallen klagen over lage rugpijn, in dit geval is de persoon die de levering begeleidt behulpzaam. Misschien zij masseer de plaatsen die het meest pijn doen. Met dergelijke massage kunt u uw spieren ontspannen en wordt ook een vrouw ondersteund die zich vreemd en eenzaam voelt in de verloskamer. Het is zowel een methode om bevallingspijn te verlichten als een geweldige methode om een ​​partner te activeren. Laten we niet vergeten dat de bevalling meestal een stressvolle gebeurtenis is, ook voor een begeleidende persoon, waardoor de partner zich nodig voelt. Massage wordt meestal gedaan tijdens de wee, wanneer de vrouw pijn voelt. Wanneer het spasme overgaat, verdwijnt de pijn meestal en is massage niet nodig. Het is echter goed om te onthouden dat wanneer en met welke kracht massage wordt uitgevoerd, afhangt van de bevallende vrouw en haar behoeften. Masseren kan het beste worden gedaan met olijfolie (ik raad het aan om het naar de leveringsplaats te brengen), met cirkelvormige bewegingen met je duimen of door het sacrale gebied te "wrijven". Vergeet niet dat een dergelijke massage niet alleen hoeft te worden uitgevoerd wanneer de vrouw bevalt, het is de moeite waard om bijvoorbeeld het gebruik van verticale posities met massage te combineren.

Een andere manier om pijn te verlichten is onderdompeling in water. Als u in uw verloskamer een bad of douche kunt gebruiken, en er zijn geen contra-indicaties voor het gebruik ervan - gebruik het. Water ontspant, vermindert pijn, verhoogt de bloedtoevoer naar de placenta, en dus ook naar de baby, en beïnvloedt ook het efficiëntere leveringsproces - verhoogt oxytocine concentratie (een hormoon dat verantwoordelijk is voor uteruscontracties) en endorfines (hormonen van vreugde die worden geproduceerd in ons lichaam tijdens bijvoorbeeld verliefd worden, orgasme of het eten van chocolade). Veel wetenschappelijke studies tonen aan dat het gebruik van een bevallingspool de frequentie van anesthesie vermindert in vergelijking met vrouwen die traditioneel bevallen. Het moment van onderdompeling in water wordt gekozen door de verloskundige ze worden meestal gebruikt wanneer de baarmoederhals 5 cm breed is. In het geval van eerdere toepassing van onderdompeling is het mogelijk om de contractiele functie te remmen. In bad of onder de douche is het de moeite waard om de maag en rug te besproeien met een stroom water, dit helpt de spieren te ontspannen en rugpijn te verminderen.

Verticale posities naast gunstige effecten op het leveringsproces, verminderen ze ook pijn. Tijdens de bevalling trekt de baarmoeder samen vanuit een van zijn hoeken en leunt naar voren. Liggend op het verlosbed, vooral in rugligging, hechten we extra weerstand die de baarmoeder moet overwinnen. Krampen zijn daarom sterker en pijnlijker. De vrouw die instinctief bevalt, neemt momenteel de meest geschikte posities in. Dit bevordert een snellere opening van de baarmoederhals en een correcte plaatsing van het hoofd van de baby in het geboortekanaal.

Geachte heer! Zelfs als u verbonden bent met een CTG-apparaat (uteruscontracties en hartslag van de peuter bewaken), vraag en vraag naar de mogelijkheid om op te staan ​​en te bewegen! In zeldzame gevallen is continue CTG-opname een must, vaak is het gewoon een routine. Door met een verloskundige te praten en je verlangen te uiten, kun je vaak veel veranderen! Kom, hurk, rol je heupen, ga op de bal zitten, lieg niet !!!

Juiste ademhaling beïnvloedt ook de perceptie van pijn. Analyse van het ademhalingsmechanisme: door in te ademen span je alle buikspieren aan, adem je uit, ontspan je ze. Daarom is het belangrijk om te ademen tijdens de wee. Als je je adem inhoudt, span je ook je spieren aan en verminder je de luchtstroom naar de baarmoeder (ook naar de peuter die moe begint te worden). Daarom is ademen zo belangrijk. Adem snel in, adem uit, adem in, adem uit vertrek aan het einde van de bevalling, wanneer u niet de kracht zult hebben om bewust de uitademing te verlengen. Een te vroege manier van ademen staat niet toe dat de lucht uit de vorige inspiratie wordt verwijderd, en bijgevolg kan verse zuurstof niet in de longen stromen.

Juiste ademhaling, in de vroege stadia van de bevalling, is gericht op uitademing, met als doel de spieren te ontspannen. Dus: een diepe ademhaling voor de wee, een langdurige uitademing van de wee. Adem uit moet twee keer zo lang zijn als inademen. Het belangrijkste is echter de eenvoudige regel - houd nooit je lucht in tijdens een wee! Dit geldt voor elke fase van de bevalling (alleen tijdens druk moet je adem inhouden). Onthoud dat wanneer u niet ademt, uw kind niet ademt. De bevalling is ook vermoeiend voor hem, en een constante toevoer van zuurstof is noodzakelijk voor een goede bevalling.

Ze helpen veel vrouwen tijdens de bevalling, vergeten door veel wraps. gebruik verwarmde handdoeken, flessen met warm water (noodzakelijkerwijs omwikkeld met een handdoek om brandwonden te voorkomen!), handdoeken geweekt in warm water afwisselend met ijszakken (ook gewikkeld, bijvoorbeeld in een luier) of met gekoelde gelkompressen biedt verlichting. Wraps worden meestal gebruikt in het heiligbeen, de onderbuik of het perineum, op andere plaatsen waar de pijn het meest zorgen baart.

TENS is een methode die in sommige verloskamers wordt gebruikt. Dit is percutane stimulatie van perifere zenuwen door elektrostimulatoren die elektrische impulsen met lage amplitude verzenden. Daarom is het gebruik van TENS het plakken van elektroden (twee of vier) op het lendengebied, die met kabels zijn verbonden met de controller (de grootte van een afstandsbediening voor een tv of mobiele telefoon). Door deze methode van pijnverlichting te gebruiken, alleen bevallen beslist over de kracht van de impuls, het is volledig mobiel, het apparaat hindert het lopen of het innemen van verticale posities niet. TENS activeert twee analgetische mechanismen: het blokkeert de zenuwimpuls die pijninformatie naar de hersenen vervoert en stimuleert de afgifte van endorfines. Deze methode veroorzaakt geen bijwerkingen, en het enige nadeel is dat het niet kan worden gebruikt, bijvoorbeeld bij mensen met pacemakers.

Mijn methoden om pijn te verlichten verdragen het niet volledig, zoals ik aan het begin van het artikel al zei, maar ze maken het gemakkelijker om het te verdragen. Voor veel vrouwen zijn deze methoden niet voldoende, dan moet worden besloten welke farmacologische methode moet worden gebruikt. Ik hoop echter dat niet-farmacologische methoden, althans in de vroege stadia van de bevalling, nuttig en effectief zullen zijn. We moeten niet vergeten dat ze geen bijwerkingen hebben voor zowel het kind als de moeder, ze garanderen de veiligheid, wat niet kan worden gezegd over zelfs de beste farmacologische methoden. Het blijkt vaak dat de juiste techniek van het gebruik van niet-farmacologische methoden voldoende is (bijvoorbeeld in het geval van snel voortschrijdende afgifte). Elke levering is anders. Dat moeten we onthouden. Wat zeker is, is echter dat veel van hoe we het ervaren hangt van ons af, mensen die ons vergezellen en medisch personeel.

Tot slot, lieve Heer, nodig ik u uit voor discussie. Als u niet bent bevallen, hoe stelt u zich dan de pijn van de bevalling voor? En als je al gelukkige moeders bent, hoe herinner je je hem? Wat heeft volgens u zijn gevoelens beïnvloed?