Zwangerschap / bevalling

De eerste knuffel of huid-op-huid contact


Het moment waarop een moeder haar pasgeboren baby voor het eerst omhelst, is waarschijnlijk het meest ontroerende moment in de verloskamer. De belangrijkste behoefte aan een pasgeboren baby en vrouw direct na de bevalling is nauw en continu huid-op-huid contact. Het is van groot belang voor de baby (zorgt voor warmte, veiligheid en voedsel), evenals voor een moeder die, uitgeput door de bevalling, haar baby wil knuffelen.

Wat is huid-op-huid contact?

Het huid-op-huid contact omvat het plaatsen van een naakte, pasgeboren baby op de buik van de moeder onmiddellijk na de bevalling (voordat de navelstreng wordt doorgesneden). Het verwijderen en drogen van de baby vindt plaats op de buik van de moeder. Dan wordt de baby bedekt met luiers. Het is belangrijk om de pasgeboren baby niet in een babydouche te wikkelen, maar alleen goed te bedekken (speciale aandacht moet worden besteed aan voeten die onder de luiers vandaan glippen en bevriezen). De huid van de moeder moet de huid van de baby raken.

Het juiste huid-op-huid contact moet 2 uur duren en mag niet worden onderbroken tijdens de bevalling, het naaien van het perineum en de beoordeling van de peuter door. Apgar-schaal. Al deze activiteiten worden uitgevoerd wanneer de pasgeborene zich in de armen van de moeder bevindt.

Wat betekent eerste contact voor een kind?

Het eerste contact is van groot belang voor een pasgeboren kind. Moeders huid warmt de pasgeboren baby op. Door de peuter op de buik van zijn moeder te leggen, geven we hem beste voorwaarden voor juiste thermoregulatie.

Lieve moeders, wees niet bang dat je kind het koud krijgt, want hij draagt ​​geen 2 lagen warme rompertjes. De peuter drogen en bedekken met luiers in de armen van de moeder zal hem de juiste temperatuur geven. Bovendien, liggend op mama staat toe regeling van de hartslag en het aantal ademhalingen. De pasgeborene bevindt zich op de borst hij past het werk van zijn hart aan de hartslag van zijn moeder aan, hetzelfde gebeurt met zijn ademhalingen.

Studies tonen aan dat baby's die huid-op-huid contact hebben gehad, betere thermoregulatie, een lagere gemiddelde hartslag en lagere ademhalingsfrequentie vertonen in vergelijking met baby's die direct na de bevalling bij hun moeder werden afgenomen. Een andere reden om de eerste contactoptie te gebruiken is dat een pasgeboren baby op de buik van de moeder koloniseert met de bacteriële flora van zijn moederen geen ziekenhuisflora. Zo'n natuurlijke en "gezonde" bacteriële flora beschermt de hulpeloze peuter en voorkomt infecties veroorzaakt door ziekenhuisbacteriën. ook het eerste vrouwelijke colostrum, dat het kind voor het eerst op de buik van de moeder drinkt, bevat veel beschermende stoffen, die het lichaam van de baby versterken en een natuurlijke anti-infectieuze barrière vormen. Colostrum regelt ook de bloedsuikerspiegel van de pasgeborene.

Wat betekent eerste contact voor een moeder?

Allereerst het eerste contact helpt de moeder goed contact te maken met het pasgeboren kind. Wie van ons zou niet graag een baby knuffelen na een lange en vermoeiende geboorte? De band tussen moeder en kind direct na de bevalling is het sterkst. Bovendien is het eerste huid-op-huid contact bevorderlijk juiste ontwikkeling van lactatie. De zuigreflex van de baby is de sterkste in de eerste 2 uur na de geboorte, dus de eerste borstbevestiging moet plaatsvinden in de verloskamer. Baby's vertrokken na enige tijd op de buik van hun moeder "kruipen" naar de tepel, likken vervolgens de borst en proberen deze te grijpen. Dit is een onvoorwaardelijke reflex die pasgeborenen kenmerkt. Ze ruiken tot aan de tepel en doen de eerste poging om de borsten te zuigen. Maak je echter geen zorgen als je peuter niet meer in de verloskamer is gaan eten. Het is belangrijk dat uw kind op dit moment borstcontact heeft. Hij kan haar likken en ruiken, het is niet altijd mogelijk om een ​​kind aan te moedigen onmiddellijk te zuigen. Verdere pogingen om zich aan de borst te hechten moeten plaatsvinden op de kraamafdeling.

Wat als ik bevallen door keizersnede?

Bevalling door keizersnede is geen contra-indicatie om het eerste contact uit te voeren, het kan echter de starttijd beïnvloeden. Veel vrouwen worden tijdens een operatie zodanig verdoofd dat ze zich volledig bewust blijven. In dit geval kan het eerste contact zijn al begonnen in de postoperatieve kamer, direct na de keizersnede. Als er onder algemene verdoving wordt gesneden, beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om zo vroeg mogelijk met het eerste contact te beginnen, d.w.z. meestal wanneer wanneer de pasgebakken moeder in staat is om bewust contact te houden met het kind. Meestal wordt de baby op moeders buik gelegd binnen 2 uur na de operatie. In sommige ziekenhuizen is het mogelijk dat terwijl de moeder nog in de operatiekamer is, of onder invloed van anesthetica, het huid-op-huid contact wordt verzorgd door de baby van de vader (in dit geval trekt de vader het shirt uit en houdt het kind in zijn armen, waardoor het huidcontact blijft skin "). Ondanks het feit dat de pasgeboren baby de moeder met een vertraging ontmoet, moet deze worden uitgekleed zodat de huid van de baby de huid van de moeder raakt. Eerste contact na keizersnede kan moeilijk zijn voor moeder, dus vraag je verloskundige om hulp. Ze zal het kind zo rangschikken dat het de postoperatieve wond niet comprimeert.

Is dubbele levering een contra-indicatie voor het eerste contact?

Als kinderen geen onmiddellijke medische interventie nodig hebben, is tweelingbezorging geen contra-indicatie voor het eerste contact. De eerste tweeling wordt direct na de bevalling op de buik van de moeder geplaatst, tijdens de bevalling van de tweede tweeling wordt de peuter op de blote borst van de vader, of tijdelijk naar de pasgeboren hoek, onder de warmtestraler geplaatst. Wanneer de tweede tweeling is geboren, kunnen we kinderen 2 uur vrij knuffelen en vasthouden.

Wat is de realiteit?

Slechts een paar jaar geleden, de mogelijkheid om contact te houden met het kind na de bevalling ze was iets nieuws, onbekend en niet geoefend. De nieuwe standaard voor perinatale zorg zegt dat elke vrouw het recht heeft om het eerste contact te onderhouden, en dit contact kan alleen worden onderbroken als er een bedreiging is voor het leven of de gezondheid van de moeder of het pasgeboren kind, vastgelegd in de medische dossiers. In veel vestigingen in Polen wordt dit recht gerespecteerd, maar in sommige gevallen is het eerste contact vertraagd en duurt het te kort. Het kan echter worden opgemerkt dat de realiteit bij de bevalling verandert om vriendelijker te zijn voor de jonge moeder en baby, en dus kunnen vrouwen vaker profiteren van de voordelen van huid op huid contact.

Tot slot heb ik een vraag voor moeders: heb je de mogelijkheid gehad om huid-op-huid contact te behouden na de bevalling?


Video: JEUGD KNUFFEL TERUGGEVONDEN & STUDIO OPNAMES VLOG 24. Sarah Rebecca (Januari- 2022).