Zwangerschap / bevalling

Drink water, je zult geweldig zijn!


Het is geen geheim dat het watergehalte in het menselijk lichaam schommelt rond 60%. De specifieke waarde is afhankelijk van de leeftijd en het lichaamsvetgehalte. Het hoogste percentage wordt geregistreerd bij pasgeborenen bij wie water ongeveer 75-80% van het lichaamsgewicht uitmaakt. Het percentage water is hoger bij magere mensen (ongeveer 70% lichaamsgewicht) dan bij zwaarlijvige mensen (ongeveer 55% lichaamsgewicht).

Waarom moet je water drinken?

Het is gemakkelijk. Omdat het onder normale omstandigheden niet in het lichaam wordt opgeslagen. Het is noodzakelijk om er constant voor te zorgen, zonder geleid te worden door het gevoel van dorst. We moeten drinken, zelfs als we geen droge keel voelen, wat al een teken is van lichte uitdroging.

De juiste hoeveelheid water in het lichaam is nodig om een ​​optimaal metabolisme te handhaven, stelt u in staat onnodige toxines uit te scheiden, beschermt tegen vergiftiging en levensbedreigende metabole stoornissen.
Dorst wordt vaak verward met honger. Een organisme dat niet genoeg vloeistof krijgt, communiceert op verschillende manieren over zijn behoeften. De belangrijkste symptomen van 10% waterverlies zijn vermoeidheid, dorst, hoofdpijn en duizeligheid. Wanneer water schaars is bij 20% -22%, is deze toestand levensbedreigend en kan dit de dood tot gevolg hebben. Dat is de reden waarom de tekenen van uitdroging zo gevaarlijk zijn, vooral voor kleine kinderen die heel snel water verliezen en die vaak niet de noodzaak aangeven om vloeistoffen aan te vullen (bijvoorbeeld tijdens infecties met hoge koorts).

Water en mineralen

De transformatie van water wordt geassocieerd met de transformatie - van eiwitten, koolhydraten, vetten en minerale zouten. Minerale zouten, zoals water, leveren geen energie aan het lichaam, maar ze zijn noodzakelijk voor de normale levensloop. Minerale zouten bouwen bot op, bepalen de hardheid ervan, zijn een onafscheidelijke component van cellen, omdat oplosbare componenten van lichaamsvloeistoffen een grote rol spelen in spier- en zenuwstimulatieprocessen, bijdragen aan het handhaven van de zuur-base balans van het lichaam en het handhaven van een constante osmotische druk van lichaamsvloeistoffen.

In de algemene balans van mineralen die we het lichaam moeten bieden, ongeacht de leeftijd, kan mineraalwater een belangrijke positieve rol spelen.

Wat bevat mineraalwater?

Mineraalwater is, zoals de naam al aangeeft, water met mineralen. Bevat onder andere magnesium, calcium, natrium en jodium: elementen van het leven die nodig zijn voor een goed verloop van de zwangerschap en die de ontwikkeling van de foetus en het kind positief beïnvloeden.
Het is de moeite waard te weten dat de hoeveelheid mineralen in het lichaam niet constant blijft. We raken ze bijvoorbeeld kwijt als we zweten. Verlies van mineralen, vooral natrium- en chloride-ionen, kan leiden tot stoornissen in het water- en elektrolytenevenwicht.
Natrium in ons lichaam heeft het vermogen om water te binden, dus de juiste concentratie voorkomt overmatig verlies. Andere redenen zijn systemische stoornissen geassocieerd met abnormaal water- en elektrolytmetabolisme, evenals ziekten die leiden tot overmatige excretie.

sosrodzice.pl: Welk water moeten jonge kinderen drinken?

Redactie van het Water for Health Portal: Zuigelingsmoeders voldoen aan de vraag van het kind naar water door vrouwelijk voedsel dat aan al zijn voedingsbehoeften voldoet. Het is belangrijk dat u in het geval van een klein ouder kind eraan denkt om hem water te geven. Het kind heeft niet altijd dorst en mag niet leiden tot uitdroging, wat schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid. Water niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is een uiterst waardevolle vloeistof, omdat het dorst perfect lest en regelmatig drinken met kleine slokjes de vloeistoffen in het lichaam aanvult. Het beste water voor kinderen is ongetwijfeld water met minder mineralen. Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan het zoeken naar water voor kinderen met een mineralisatiegraad van minder dan 500 mg opgeloste ingrediënten per liter.

De kwestie van het bereiden van maaltijden voor baby's en oudere kinderen is vergelijkbaar. Laag-gemineraliseerd natuurlijk mineraalwater en bronwater, vanwege het lage gehalte aan mineralen, zijn ze erg handig voor het bereiden van maaltijden voor zuigelingen die nog geen goed gevormde interne organen hebben, waaronder het spijsverteringsstelsel en de nieren, zodat ze mineralen kunnen nemen die ze op deze leeftijd alleen met moedermelk zouden moeten krijgen.
Normen voor het bepalen van voldoende consumptie van water in dranken en voedsel. werden gepubliceerd door het Institute of Food and Nutrition in Human Nutrition Standards uit 2008, uitgegeven door prof. Mirosław Jarosz. Volgens deze publicatie:

  • kinderen van 1-3 jaar: moet 1,3 liter vocht per dag drinken,
  • kinderen 4-6 jaar: 1,7 liter
  • kinderen 7-9 jaar: 1,9 liter
  • meisjes 10-18 jaar oud: 2,1-2,3 liter,
  • jongens van 10-18 jaar oud: 2.4-3.3 liter,
  • vrouwen> 19 jaar oud: 2,7 liter,
  • mannen> 19 jaar oud: 3 liter.
/ Bron: normen voor menselijke voeding, bewerkt door de wetenschappen. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, PZWL, Warschau 2008./

Terwijl dr Witold Klemarczyk, een kinderarts van het Nutrition Institute van het Mother and Child Institute, dat zegt kleinere kinderen met een gewicht tot 10 kg hebben per dag ongeveer 1 liter vocht nodig; met een groter lichaamsgewicht moet voor elke extra kg lichaamsgewicht ongeveer 20-50 ml worden verstrekt. Een baby die borstvoeding krijgt, drinkt zoveel vloeistof als hij op dit moment nodig heeft.

Vanaf wanneer kunt u kinderen mineraalwater geven?
Redactie van het Water for Health Portal: Eigenlijk kunnen we kinderen vanaf ongeveer 6 maanden leren water te drinken. leven. Kinderen jonger dan 4 jaar moeten water drinken met een lager gehalte aan mineralen. Voor oudere kinderen zijn er geen contra-indicaties om water te consumeren met een hoger gehalte aan mineralen, d.w.z. gemiddeld en sterk gemineraliseerd water. We moeten echter niet vergeten dat sterk gemineraliseerde wateren moeten worden gedronken voor volwassenen die gezond zijn vanwege hun hoge natriumgehalte

Moet flessenwater worden gekookt voordat het wordt geserveerd?
Redactie van het Water for Health Portal: Flessenwater hoeft niet te worden gekookt voordat het wordt geserveerd, er wordt vaak gezegd dat bij het koken van mineraalwater op hoge temperaturen, zouten die niet beschikbaar zijn voor het lichaam neerslaan. Flessenwater is over het algemeen geschikt voor directe consumptie.

Moeten zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven bronwater drinken?
Redactie van het Water for Health Portal: In de algemene balans van mineralen die zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven zou moeten krijgen, kan een niet-bron mineraalwater een positieve rol spelen.
In elke cel van het lichaam bevinden zich opgeloste minerale zouten die elektrolyten vormen, waarvan het niveau en de concentratie de juiste werking ervan bepalen en de continuïteit van metabole processen waarborgen.

Dus wat is zo belangrijk in dit water dat het toekomstige moeders, zwangere vrouwen en tijdens het voeden van hun kinderen goed kan dienen. Natuurlijk is het, afgezien van de oorspronkelijke zuiverheid, belangrijk om voldoende mineralen te hebben die kunnen helpen om aan de toegenomen vraag naar deze tijdens deze specifieke periode van het leven van een vrouw te voldoen.

Mineraalwater kan veel mineralen bevatten, maar de meest waardevolle zijn die die het meest nodig zijn voor het lichaam en die in grote hoeveelheden in water worden aangetroffen. Deze omvatten magnesium, calcium, natrium en jodium. Dit zijn de vier belangrijkste ingrediënten die kunnen worden gevonden in mineraalwater, en zijn noodzakelijk voor het juiste verloop van de zwangerschap en conditioneren de juiste ontwikkeling van de foetus en het kind. Natuurlijk nodig, en anderen, zoals: zink, ijzer, fluor, koper, fosfor, kalium, selenium, maar helaas verschijnen ze niet in de juiste hoeveelheid in mineraalwater en daarom hebben we in dit geval niets om op te rekenen.

Wat nodig is magnesium? Magnesium is betrokken bij meer dan de helft van de biochemische processen van de 600 die op elk moment in ons lichaam voorkomen, en als het ontbreekt, is elke functie die is geprogrammeerd met zijn deelname aangetast. Dit kunnen bijvoorbeeld spierspasmen zijn en wanneer het de baarmoederspieren beïnvloedt, treden miskramen en eerdere geboorten op. Zelfs overmatig koffie drinken, dat magnesium uit het lichaam uitlogt, kan ook de reden zijn. Magnesium neemt zeer actief deel aan de constructie van de hersenschors tijdens de ontwikkeling van de foetus en het tekort vertaalt zich in het defect van de geest van de toekomstige baby. Volgens prof. dr hab. Alfredy Graczyk van de Polish Magnesium Society prof. J. Aleksandrowicz, dankzij de juiste magnesiumsuppletie van beide ouders, heeft het kind na de geboorte geen last van gebrek aan eetlust, slaapt het goed, huilt het niet en kan magnesiumtekort bij de pasgeborene de oorzaak zijn van het zogenaamde syndroom. plotselinge wiegendood.

Gemiddeld hebben we ongeveer dagelijks nodig 300 mg magnesium, maar bij vrouwen tijdens de zwangerschap neemt deze vraag met minstens 50% toe, tot 450 mgdaarom moet u naar mineraalwater dat magnesium bevat, een element genaamd de 'koning van het leven'. Allemaal omdat de vraag naar magnesium tijdens de zwangerschap toeneemt! U moet water zoeken dat zoveel mogelijk magnesium bevat, omdat het niet met water kan worden overdosis. Tegelijkertijd is het belangrijk dat, volgens het boek, Magnesium in de klinische praktijk, de Franse magnesiumonderzoeker prof. Jean Durlach-magnesium in water wordt sneller en breder door de mens opgenomen dan de rest van magnesium in voedsel.

Het tweede zeer belangrijke mineraal is calcium, wat vooral nodig is om een ​​nieuw organisme in de baarmoeder te bouwen. Het is niet alleen de basisbouwsteen van het skelet, waarvan de groei in deze periode indrukwekkend is, maar neemt ook deel aan de overdracht van bio-elektrische impulsen bij het opbouwen van het hele lichaam van het kind. Het tekort veroorzaakt osteoporose, wat zich op latere leeftijd manifesteert en rachitis, die veel eerder bij kinderen kan worden gezien. Vaak, ook tijdens de zwangerschap, met een laag calciumaanbod, worden de effecten hiervan gezien in de vorm van cariës en rottende tanden, omdat het lichaam calcium uit hun bronnen haalt om aan verhoogde behoeften te voldoen, niet alleen in verband met de vorming van een nieuw organisme, maar ook voor het juiste verloop metabolische processen in het lichaam van de moeder. Calcium is ook noodzakelijk in het bloedstollingsproces, heeft anti-oedeem, anti-allergische en ontstekingsremmende effecten.

De gemiddelde behoefte van het lichaam aan calcium is van 600 tot 1200 mg per dag, maar tijdens de zwangerschap bereikt de voorraad van dit element 2000 mg. Het gemiddelde dieet voldoet helaas niet volledig aan deze behoeften, wat resulteert in tal van ziekten en aandoeningen als gevolg van een tekort aan calcium. Deze tekortkomingen nemen toe bij vrouwen tijdens de zwangerschap en daarom is het zo belangrijk om water te drinken met een hoog calciumgehalte erin. Dit wordt opgemerkt door prof. dr hab. Zofia Zachwieja van het Human Nutrition Committee van de Poolse Academie van Wetenschappen, benadrukt dat de opname van calcium uit water erg groot is en daarom is het vooral belangrijk voor vrouwen die niet van melk houden of niet kunnen drinken. Op deze manier kunnen ze de toevoer van deze voedingsstof aan hun lichaam aanvullen, wat ook een opgroeiend kind ten goede komt. Drink het water met een hoog gehalte om rekening te houden met de dagelijkse behoefte aan dit element om aan de calciumbehoefte van het lichaam te voldoen.

Een ander mineraal dat nodig is voor het lichaam is natrium, die vaak in een vals licht wordt afgeschilderd als zeer schadelijk voor de gezondheid. Er is een dreiging van een stijging van de bloeddruk bij overmatige consumptie, en dit is een argument om consumenten ervan te overtuigen dat je de zogenaamde natriumarm water met minder dan 20 mg natrium per liter. Dit is een irrationeel argument omdat overmatige consumptie van natrium niet de schuld is van mineraalwater, alleen gezouten gerechten, geconserveerde producten en zelfs brood. Twee sneetjes worst of een sneetje brood bevatten meer natrium dan een liter veel goed mineraalwater.

En de waarheid is ook dat natrium is een uiterst belangrijke en noodzakelijke component van elektrolyten in onze cellen, zonder welke ons lichaam niet goed zou kunnen functioneren. Het regelt de water- en elektrolytenbalans en vormt samen met kalium de zogenaamde een kalium-natriumpomp die voedingsstoffen levert aan individuele cellen. Gebrek aan voldoende natriumspiegels veroorzaakt zwakte en falen van het lichaam. En hier ligt de kern van de zaak - u kunt niet teveel of te weinig natrium eten. Gemiddeld consumeren we ongeveer 14 gram zout, waarin 8 gram of 8000 mg natrium zit, en een maximum van 4 gram of 4000 mg zou voldoende zijn. Soms gebeurt het dat zwangere vrouwen die voor hun gezondheid zorgen, de inname van zout buitensporig beperken en zich in sommige situaties zwak voelen. Het is het meest merkbaar bij warm weer, wanneer ze samen met zweet een aanzienlijke hoeveelheid natrium kwijtraken, dan zouden ze mineraalwater moeten bevatten dat meer natrium bevat, en dan zouden ze zeker kracht uit water halen. Zoals vermeld in een van de artikelen van prof. dr hab. med. Kalina Kawecka-Jaszcz Hoofd van de 1e Cardiologie Kliniek CM UJ in Krakau, zelfs in het geval van hypertensie bij zwangere vrouwen zou de zoutvoorraad niet significant moeten verminderen, omdat het tekort hypovolemie en secundaire verslechtering van de bloedtoevoer naar de baarmoeder kan versterken. De meeste goede sterk gemineraliseerde wateren met aanzienlijke hoeveelheden nuttige mineralen zoals magnesium en calcium bevatten tot 200 mg natrium per liter, dus heel weinig en zelfs mensen die heel voorzichtig zijn met dit element, kunnen het negeren bij het in evenwicht brengen van voedingsstoffen. Aan de andere kant, voor mensen die harder werken, moeten atleten die in een omgeving met een gevraagde temperatuur verblijven, zelfs op het strand, worden bediend door water met veel hogere hoeveelheden natrium tot 1000 mg per liter. Deze wateren zijn relatief weinig, maar ze kunnen ook nuttig zijn voor vrouwen in een andere staat in bepaalde situaties.

Een zeer belangrijk bio-element is nodig voor het goed functioneren van het lichaam en vooral de ontwikkeling van de foetus jodium. Het neemt deel aan de productie van schildklierhormonen, die op hun beurt het metabolisme, het werk van het zenuwstelsel en de spieren, de bloedcirculatie en vooral de groei en rijping van de jonge generatie reguleren. Helaas ontbreekt het meestal in ons voedsel en de suppletie werd uitgevoerd door zout te joderen. Dankzij dat was ze onder controle schildklierziekte-epidemie manifesteerde zich onder andere de vorming van struma in het keelgebied, vooral bij vrouwen. Vanwege de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie om het verbruik van keukenzout met 50 procent te verminderen. we worden ook geconfronteerd met het probleem van het beperken van de inname van jodium.
De behoefte aan jodium voor een volwassene is ongeveer 150 microgram per dag, maar bij zwangere vrouwen neemt deze behoefte toe 180 microgram, en bij moeders die borstvoeding geven tot 200 microgram. Een te lage jodiuminname heeft zeer ernstige gevolgen zoals hypothyreoïdie en endemische wil, voortplantingsstoornissen, vertraagde psychofysische ontwikkeling, cretinisme en verhoogde kindersterfte. Daarom, hoewel de behoefte van het lichaam aan jodium zo klein is, moet dit probleem niet worden onderschat, waar toekomstige moeders en degenen die hun kinderen al opvoeden bijzonder allergisch moeten zijn.
Volgens prof. dr hab. Zbigniew Szybiński van het departement en de kliniek voor endocrinologie van het Collegium Medicum van de Jagiellonian University, voorzitter van de Commissie voor de controle op jodiumtekortstoornissen, ongeveer 40 procent zwangere vrouwen in Polen accepteren de aanbevolen hoeveelheid jodium niet, waardoor hun kinderen minder intelligent zijn. In Poolse omstandigheden is de strijd tegen jodiumtekort "een strijd voor hersenkwaliteit", daarom moet mineraalwater met jodiumgehalte ook worden aanbevolen als bron voor dit element. Helaas hebben we slechts een paar mineraalwaters met een natuurlijk jodiumgehalte in voldoende hoeveelheden om de tekortkomingen in een dieet met een laag gehalte aan dit element aan te vullen, maar de technologie om dit element te verrijken met tafelwater wordt ook beheerst, wat hoop op universele toegang belooft in deze vorm van dit waardevolle element.

Is het waar dat water in kleine slokjes moet worden gedronken. Zo ja waarom?
Water for Health Portal: Water moet in kleine porties worden gedronken, omdat het dan beter in de weefsels wordt opgenomen en niet snel wordt uitgescheiden. Als u eenmaal een grote hoeveelheid water drinkt, zal dit snel worden uitgescheiden, en daarmee zullen we elektrolyten verwijderen die belangrijk zijn voor het lichaam en als we ze niet bijvullen, kan uitdroging optreden. U moet ook aandacht besteden aan de hoeveelheid water die aan het lichaam wordt toegediend, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Waterverlies bij een baby en peuter kan snel uitdroging veroorzaken en leiden tot ernstige ziekte.

Hoe moet water worden opgeslagen?
Water for Health Portal: Na het openen van de fles kunt u deze het beste maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Kan ik gekookt kraanwater gebruiken om soepen en andere babygerechten te bereiden?
Naar onze mening moet kraanwater worden gekookt als we een maaltijd voor baby's willen bereiden.

Sinds wanneer kunnen kinderen bruiswater drinken?
Water for Health Portal: Over het algemeen is er geen contra-indicatie voor een kind om geen koolzuurhoudend water te drinken. Het is ook onmogelijk om de exacte leeftijd te bepalen waarop een kind koolzuurhoudend water kan gaan drinken. Het is de moeite waard om te onthouden wanneer u uw kind bruisend water geeft, zorg ervoor dat hij niet gretig koolzuurhoudend water drinkt, maar in kleine slokjes, zodat de kooldioxide in koolzuurhoudend water geen maagpijn veroorzaakt.
Koolstofdioxide in koolzuurhoudend water is vooral van smaakargument. Er is geen contra-indicatie voor drinkwater met kooldioxide voor gezonde mensen, en alleen bij maag- en stembanden moet u vermijden koolzuurhoudend water te drinken. Kooldioxide irriterende smaakpapillen, geeft de indruk van verfrissing en dus is het water lekkerder. Bovendien is het een bacteriostatische factor en daarom is koolzuurhoudend water bacteriologisch betrouwbaarder en dus gezonder.
Als je bang bent om het kind bruisend water te geven, kunnen we de fles eerder openen en een beetje ontgassen.

Bedankt voor de inhoudelijke ondersteuning van het Water for Health-portaal, met name: Mr. Jarosław Wojtaszek, MA Anna Miły, dr Małgorzata Pieniak


Video: What If You Stopped Drinking Water? (Januari- 2022).