Zwangerschap / bevalling

Anticonceptie tijdens borstvoeding


Vrouwen die borstvoeding geven, zijn niet gedoemd tot de bescherming tegen het concept dat exclusieve borstvoeding op afroep hen tijdens de eerste zes maanden van het leven van een kind geeft. Anticonceptie na de geboorte is beschikbaar in vele vormen, zodat u zonder angst seks kunt hebben en ervan kunt genieten. Het enige probleem in deze mooie periode, die lactatie is, is een verminderd libido, wat vaak de behoefte aan systematisch en continu gebruik van voorbehoedsmiddelen aanzienlijk vermindert. In plaats daarvan willen veel paren in de praktijk wel of geen matigheid gebruiken ...

Anticonceptiepillen

De ervaring van veel vrouwen bevestigt dat het moeilijk is om anticonceptiepillen te kiezen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over minder libido, problemen met uw teint, gewichtstoename en slechter humeur. De lactatieperiode, die door de specifieke secretie van hormonen op deze manier niet op een bepaalde manier verschilt, brengt vaak een extra verrassing met zich mee in de vorm van: een afname van het libido. Meestal is het zo dat vrouwen die moe zijn om voor een klein kind te zorgen, het zeker hebben minder verlangen naar seks. Wanneer ze samen met de baby naast hun borsten in slaap vallen, vallen liefdespelen natuurlijk op de achtergrond. Bij sommige dames normaliseert de kwestie met de volgende weken, bij anderen blijft het verminderde libido laag totdat de baby is gespeend. Er is geen regel.

Het feit is dat vrouwen borstvoeding geven ze moeten gecombineerde anticonceptiva vermijden. Tabletten die u tijdens deze periode besluit in te nemen, moeten vrij zijn van oestrogeen, wat de hoeveelheid en kwaliteit van melk vermindert, d.w.z. de lactatie bedreigt. Oestrogeenvrije tabletten bedoeld voor vrouwen tijdens borstvoeding zijn volkomen veilig en bedreigen geen borstvoeding of het kind. Ze gaan niet over in melk. Het is zo genoemd minipillen, die alleen progestageen bevatten (synthetisch progesteron). Ze kunnen zelfs worden ingenomen nadat de lactatie is gestopt, bijvoorbeeld om de resterende tabletten uit de verpakking te gebruiken en om later terug te keren naar de tabletten die vóór de zwangerschap werden gebruikt.

Let op! Soms kan een minipil vlekken en zelfs vaginale bloedingen veroorzaken. U moet het regelmatig tegelijkertijd innemen om een ​​goede werking te garanderen.

Condoom

Een condoom is er, ondanks de toename van de verkoop van anticonceptiepillen een van de meest gebruikte anticonceptiemethoden. Tijdens borstvoeding, wanneer de vrouw ten minste in de eerste weken geen maandelijkse bloedingen heeft, moet ze bij elke geslachtsgemeenschap worden gebruikt. Wanneer de menstruatie terugkomt, hangt dit af van de partners. U kunt teruggaan naar het gebruik van de lichaamsobservatiemethode in combinatie met het gebruik van condooms op vruchtbare dagen, maar aangezien het lichaam na de zwangerschap alleen zijn hormonale activiteit stabiliseert, kan het een risicovolle oplossing zijn en resulteren in een nieuwe zwangerschap.

Wat is het onthouden waard? condoom is effectief als het op de juiste manier wordt bewaard (bij kamertemperatuur), wordt vóór de vervaldatum gebruikt en is correct gedragen. Er zijn veel soorten condooms. Onder hen zijn die die bovendien hebben zaaddodend, wat een ander "obstakel" vormt voor sperma. Onder het assortiment kunt u het merk en type condoom kiezen dat het beste bij uw paar past.

Let op! Kort na de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding kan een vrouw vaginale droogheid voelen. Ondanks de opwinding en mentale bereidheid, is slijm misschien niet voldoende om seks mogelijk te maken. Het is de moeite waard om intieme gels te gebruiken, verkrijgbaar in een brede selectie.

Bovendien is het de moeite waard om alert te zijn op eventuele infecties. Na de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding, is een vrouw meer blootgesteld aan infecties vanwege een hogere gevoeligheid van de voortplantingsorganen. Wanneer dergelijke verschijnen, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Hormonale intramusculaire injectie

Progestogeen, dezelfde stof die wordt gebruikt in minipillen, wordt intramusculair toegediend. Het enige verschil is dat de injectie drie maanden werkt. Het is voldoende om eenmaal een gynaecoloog te bezoeken om gedurende ongeveer 90 dagen te worden beschermd tegen ongeplande zwangerschap.
Het is vaak een goede manier, vooral voor actieve dames vergeten om pillen te nemen.

Helaas zijn er ook minnen. Als er bijwerkingen optreden: prikkelbaarheid, huidproblemen, gewichtstoename - het is onmogelijk om de methode zoals tabletten te "stoppen". Bovendien moet u meestal een jaar na het stoppen van hormonale injecties wachten tot de volledige vruchtbaarheid is teruggekeerd.

Intra-uterien apparaat

Intra-uterien apparaat (ook genoemd spiraal) kan pas worden vastgesteld na zes weken na de geboorte van het kind, d.w.z. bij het eerste bezoek aan de gynaecoloog na de bevalling.

Er zijn twee soorten inzetstukken: spiraaltje dat hormonen en zonder hormonen afgeeft.

In het eerste geval (insert met hormonen) wordt een speciale insert ingebracht in de baarmoederwand, die het hormoon lokaal vrijgeeft: progestine. Op deze manier verdikt het het slijm, voorkomt het dat het sperma verbinding maakt met de cel en remt het de ontwikkeling van het endometrium.

Deze methode wordt aanbevolen voor vrouwen die het zelf willen doen langere pauze in voortplanting. Hoewel de binnenzool op elk moment kan worden verwijderd, is deze bedoeld om vijf jaar te worden gedragen.

Een extra pluspunt is dit geen punten of veel minder maandelijks bloeden. Hoewel moet worden vermeld dat sommige vrouwen hierdoor psychisch ongemak ervaren ...

De niet-hormonale insert werkt op dezelfde manier als die secreterende hormonen, maar het vermindert de ontwikkeling van het endometrium niet zoveel. Het wordt elke keer gedragen 3-4 jaar. Het wordt aanbevolen voor vrouwen die niet overtuigd zijn van hormonale therapie.

Helaas heeft deze methode ook enkele bijwerkingen: het kan de overvloed aan maandelijkse bloedingen en de frequentie van genitale ontsteking verhogen.

Onthoud: geen maandelijkse bloeding tijdens borstvoeding is geen symptoom van geen ovulatie. Daarom is informatie over zwangerschap een paar maanden na de bevalling verrassend. Hoge prolactine is verantwoordelijk voor het gebrek aan bloedingen. Daarom keert de menstruatie vaak terug naar vrouwen nadat de baby volledig is gespeend.

Is borstvoeding een voorbehoedsmiddel?

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld ... Veel vrouwen nemen aan dat borstvoeding een effectieve anticonceptiemethode is, en hier voordat het kind broer of zus wordt ... Hoe is het mogelijk? Beschermt borstvoeding echter tegen een nieuwe zwangerschap ???

Tijdens lactatie stimuleert prolactine de melkproductie, terwijl het de secretie van geslachtshormonen door de eierstokken remt. Op deze manier heeft het een contraceptief effect.
We mogen echter niet vergeten dat borstvoeding in theorie alleen als voorbehoedsmiddel kan worden behandeld wanneer de volgende drie situaties zich tegelijkertijd voordoen:

  1. Er zijn minder dan 6 maanden verstreken sinds de levering.
  2. Een vrouw voedt het kind 'on demand' alleen met haar eigen voedsel of voedt het kind bovendien alleen met kleine hoeveelheden voedsel. Ik gebruik geen fopspeen.
  3. De vrouw menstrueert of vlekt momenteel niet.

Als alle drie de situaties zich gelijktijdig voordoen, kan borstvoeding worden behandeld theoretisch als voorbehoedsmiddel. De Pearl-index voor deze methode is 2. Dit betekent dat 2 van de 100 vrouwen (met deze anticonceptiemethode) binnen een jaar zwanger worden. In de praktijk wordt echter aangenomen dat borstvoeding als voorbehoedsmiddel niet wordt aanbevolen. Te vaak vindt bevruchting tijdens deze periode plaats. De zaak is heel individueel. Om deze reden is het niet de moeite waard om op deze methode te vertrouwen.

Izabela Glazamgr medische biotechnologie tijdens doctoraatsstudies in de farmacologie, apotheker


Video: Anticonceptie na de bevalling - 24BabyTV (Januari- 2022).